Radovi na lokalitetu Medijana još traju

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

Na dan kada u Nišu i celoj Srbiji otpočinje proslava 17. vekova Milanskog edikta, lokalitet Medijana izgleda nije u potpunosti spreman da ugosti toliko iščekivane turiste.

Građevinske mašine, radnici i nedovršena okretnica ispred samog ulaza u Medijanu slike su koje smo zatekli u četvrtak, 17. januara 2013, na dan početka obeležavanja 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Arheološki lokalitet Medijana svedoči o najpoznatijem i najotmenijem predgrađu antičkog grada Naissusa.

Medijana se prostirala u blizini reke i termalnih izvora, na površini od preko 40 hektara. Izgrađena je početkom 4. veka naše ere, u vreme Konstantina Velikog, kao rezidencija u kojoj su boravili rimski carevi prilikom posete Naisusu.

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

Arheološka istraživanja ukazuju na veličinu i raskoš rezidencije u Medijani. Centralni prostor zauzimala je vila koja je zahvatila površinu od 6000 m2.

Do danas je otkriveno oko 80 građevina antičke Medijane, koju najviše krase bogati i dobro očuvani mozaici, koji potvrđuju bogatstvo građana Naisusa.

Centralni objekat letnjikovca je vila sa peristilom ukrašena podnim mozaicima. Uz ovaj objekat konstatovane su terme i žitnica, kao i čitav sistem vodosnabdevanja sa akvaduktom i vodotornjem, grobnice sa freskama.

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

Danas su vidljivi ostaci temelja, mozaika i mermernih figura, a arheološki nalazi čuvaju se u Narodnom muzeju u Nišu i Muzeju Medijane u Brzom Brodu, naselju udaljenom 6 km jugoistočno od centra Niša.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *