Puzle stare 3000 godina i čovek koji ih je složio

vivNa današnji dan 1790. godine rođen je Žan-Fransoa Šampolion, francuski orijentalista koji se smatra ocem moderne egiptologije. On je 1822. godine dešifrovao hijeroglife sa kamena pronađenog u mestu Rozeta. Tom prilikom je utvrdio da hijeroglifi nisu samo simboličko već i fonetsko pismo. Umro je 4. marta 1832. godine.

Takođe 23. decembra:

1777. Rođen je Aleksandar I Romanov, ruski car. Odmah posle stupanja na presto 1801. godine, započeo je seriju liberalnih reformi i teritorijalnog širenja carstva. Umro je 1. decembra 1825. godine.

1918. Rođen je Helmut Šmit, nemački političar i državnik. Britanske vojne snage su ga, kao oficira Vermahta, zarobile za vreme Drugog svetskog rata, da bi se posle oslobođenja rehabilitovao pristupajući Socijaldemokratama. Njegov politički uspon počinje šezdesetih godina XX veka, kada u svojstvu cenjenog ekonomskog stručknjaka obvlja funkcije ministra – odbrane (1969) i finansija (1972). Nasledio je Vilija Branta, na mestu kancelara SR Nemačke.

1996. Četiri žene su na Jamajci zaređene u sveštenički čin, što je prvi takav slučaj u 330-godišnjoj istoriji Anglikanske crkve u toj karipskoj oblasti.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *