Prvo veče Filmskih susreta uz mnogo emocija

Dragana Varagić sa ključem garada u rukama

Dragana Varagić sa ključem garada u rukama

Svi putevi u Nišu sinoć su vodili do Tvrđave na otvaranje 49. Filmskog festivala glumačkih ostvarenja koji će trajati do 29. avgusta. Prvo veče obeleženo je mnoštvom emocija, smeha, nezaobilaznim vatrometom i jednim nestašnim psom.

Nakon himne Srbije, koju je izvela niška vokalna grupa „Konstantin“, predstavljen je žiri festivala koji ove godine čine Dubravko Jovanović i Predrag Ejdus na čelu sa Draganom Varagić. Zatim je usledio tradicionalni čin u kojem je Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, predao ključ grada predsednici žirija.

Najfilmskijoj publici u Nišu, sa suzama u očim, obratila se Bojana Simović, direktorka festivala i Dragan Vujić-Vujke koji je četvrtu godinu za redom na funkciji Umetničkog direktora festivala „jer se dobro pokazao u prethodna 3 mandata“.

„Neki filmski radnici žive od toga što ne snimaju filmove, jer daleko manje košta film koji nije snimljen nego onaj koji jeste. Društvo manje koštaju filmski radnici koji jure za parama nego oni koji trče za slavom… Da li domaći filmovi kvare decu? Kvare, ali samo onu koja se bave filmom“, deo je teksta kojim se Vujke obratio publici, a čiji je autor pesnik i pisac Duško Radović.

Nagradu „Pavle Vuisić“, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije za izuzetan doprinos umetnosti glume i za životno delo, ove godine dodeljena je Mihajlu Miši Janketiću.

„Hvala vam na podršci koja je, u ovom trenutku, za mene lekovita. Ovo je jedno od najvećih odlikovanja koje glumac

Mihajlo Miša Janketić

Mihajlo Miša Janketić

može da dobije i ponosim se njime“, rekao je Mihajlo koji ovom nagradom obeležava 55 godina od pojavljivanja na filmu i pozorišnoj sceni.

Potom su glumci pozdravili publiku poklonivši najupornijima po ružu, usledilo je još jedno predstavljanje vokalne grupe „Konstantin“ kroz pesmu „Pukni zoro“ koja je tema filma „Montevideo, vidimo se“ i tredicionalni vatromet koji je celom gradu „objavio“ da će narednih 7 dana Niš biti filmski i glumački centar.

Prve festivalske večeri prisutni su uživali u filmu „Montevideo, vidimo se“ i sve bi bilo uobičajeno da se nije pojavio crni pas srednjeg rasta koji je trčao i lajao ispred bine. Ali mu je, čini se, najstresnije bilo pomeranje likova na platnu pa se u nekoliko navrata peo na binu i lajao na njih. Jednima je smetao, drugima bio simpatičan, ali njegov šou nije dugo trajao. Možda zato što mu se publika filmski susretifilm nije dopao, a možda i zato što je neko ustanovio da nema kartu.

Bez obzira na sve, niko nije povređen i film je odgledan do kraja. Po njegovom završetku i nakon poklona glumačke ekipe, Miloš Biković, glavni protagonista filmova „Montevideo, Bog te video“ i „Montevideo, vidimo se“, Draganu Bjelogrliću, reditelju ovih ostvarenja, poklonio je upaljač Karađorđevu zvezdu koji je pripadao njegovom ocu „jer mu je Bjelogrlić od pre 5 godina život promenio radikalno nabolje“.

A onda je usledila šala gde je reditelj izvadio novac iz džepa i platio mu upaljač.

„Na prvoj premijeri ovog filma oči su mi bile pune suza, ovo mi se dešava po drugi put“, emotivno je završio prvo veče Dragan Bjelogrlić.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *