Prvi srpski nuklearni reaktor

vivNa današnji dan 1959. godine je Vinča, mesto nedaleko od Beograda, postala nuklearni centar Jugoslavije. U tom naučnom Institutu je pušten u rad prvi nuklearni reaktor, što je omogućilo domaću proizvodnju radioizotopa koji se masovno koriste u medicini, industriji i poljoprivredi. „Vinča“ je opremljena i za izradu eksplozivnih materija, ali se one na tom mestu nikada nisu proizvodile.

Takođe 28. decembra:

1895. Braća Limijer, Ogist i Luj, francuski hemičari, industrijalci i pioniri filma, priredili su u pariskom „Gran kafeu“ prvu filmsku projekciju na svetu. Prikazali su, upotrebom celuloidnih traka, dve sekvence – „Radnici izlaze iz fabrike“ i „Ulazak voza u stanicu“. Ono što se tada moglo videti izazvalo je veliku pažnju publike, ali i histeriju, pošto je zbog realne slike nastala bojazan da ih lokomotiva s vagonima u punoj brzini s platna može pregaziti! Kasnije su prezentovali još dve filmske sekvence – „Bebin doručak“ i „Poliveni polivač“.

1947. Umro je Vitorio Emanuele III, poslednji italijanski kralj. Pošto je zdušno podržavao Musolinijev fašistički režim, proglasio se carem Etiopije posle agresije Italije na tu zemlju, da bi zatim to isto učinio i sa Albanijom, postavši tako i njen car. Na prestolu je proveo bezmalo pola veka, a onda je porazom fašista u Drugom svetskom ratu i posle pobede republikanaca u Italiji -abdicirao 1946. godine.

2005. S kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu lansiran je „Sojuz“, ruski svemirski brod. Ova kosmička letelica je sa sobom ponela prvi od ukupno 30 satelita tipa „Giove A“, što je bio samo početni korak najvećeg i najskupljeg evropskog svemirskog projekta „Galilej“. Posle 23 000 pređenih kilometara, „Sojuz“ je u orbiti ostavio elektronsku kutiju koja je, posle otvaranja dve solarne ploče, počela dvodnevno kruženje oko Zemlje. Cilj ovog kosmičkog projekta je obezbeđivanje navigacije vozačima, pilotima i mornarima, kao i kontrola vazdušnog saobraćaja i elektronike na Zemlji.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *