Prvi rok mjuzikl na Brodveju

HairposterNa današnji dan 1968. godine premijerno je izvedena „Kosa“ (u originalu: Hair: The American Tribal Love-Rock Musical) prvi rok mjuzikl na Brodveju.

Mjuzikl je godinu dana ranije postavljen u Biltmor teatru u Njujorku. Dijalog i stihove su pisali glumci Džejms Rado i Džerom Ragni, a muziku je komponovao Galt MekDermot.

Radnja prikazuje hipike i boeme njujorških ulica koji žive u komuni i nastoje da izbegnu regrutaciju i učestvovanje u Vijetnamskom ratu. Glavni lik je mladić Klod koji razmišlja da li da im se pridruži ili posluša roditelje i ode u rat.

Mjuzikl je nastao kao proizvod kontrakulture 1960-tih godina i izazvao je kontroverze, budući da je koristio psovke, prikazivao i slavio uživanje droga i prikazivao golotinju na pozornici.  Ipak, „pogodio“ je duh vremena i već sledeće godine bio je prikazivan na Brodveju, te doživeo ogroman uspeh, a mnoge pesme iz ovog mjuzikla postale su hitovi („Aquarius“, „I got life“, „Flesh failures (Let the sunshine in)“).

Za četiri godine mjuzikl je prikazan 1729 puta.

Četiri meseca nakon brodvejske premijere, mjuzikl je prikazan na sceni beogradskog Ateljea 212, u režiji Mire Trailović.

Ipak, kasnijim generacijama mnogo je poznatija fimska adaptacija koju je režirao Miloš Forman 1978.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *