Prvi put digitalne projekcije na Filmskim susretima

filmskisusreti6Festival glumačkih ostvarenja domaćeg i igranog filma, koji će po 48. put biti održan od 26. do 31. avgusta na Letnjoj pozornici neće biti glamura, ni spektakla, ali organizatori ove godine garantuju da će svi filmovi biti prikazani na najbolji mogući način, u zavisnosti od toga koliko kvalitetne snimke pošalju producenti filmova.

„Svečano otvaranje će ove godine više podsećati na neka prošla vreme. Potrudićemo se da se više pažnje posveti glumcima kao nekada, da svako od njih bude posebno predstavljen i da publika zna gde može da ih nađe za vreme trajanja festivala“ rekao je za Super radio Dejan Dabić, selektor festivala.

Prošlogodišnji festival obeležili su tehničke smetnje zbog kojih je projekcija filma „Šešir profesora Koste Vujića“ ostavila veoma loš pečat na celokupnu organizaciju. Kako nam je rekao Dejan Dabić, greška je bila u ozvučenju, tačnije jednom kablu i ljudskom faktoru, a ne u projektoru koji je dovežen iz Novog Sada, no da to sad i nije važno jer publiku zanima kompletan utisak. Ove godine takve greške ne treba očekivati.

Prvi pomaci u kvalitetu projekcija napravljeni su 2009. godine kada je nabavljena nova oprema prvi put posle 30 godina. Ove godine dogodiće se još jedno značajno poboljšanje.

„Prvi put u istoriji filmovi će se prikazivati u digitalnom formatu i gledaoci će moći da osete ogromnu razliku i jedinstven doživljaj gledanja filmova, ako do sada nisu to učinili u niškim bioskopima. Na žalost ,u zvaničnoj konkurenciji neće biti prikazan ni jedan 3D film, jer do sada nije snimljen ni jedan srpski film u ovom formatu, ali će zato prvi put biti prikazan ovaj format na susretima u Kupina bioskopu i reč je o hrvatskom filmu „Simon čudotvorac“, koji će biti prikazan u okviru pratećeg programa.“

I ove godine je predviđen zanimljiv prateći program – Ciklus italijanskog arheoloških filmova, promocije, izložbe, Kino region…

Karte za Filmske susrete gotovo da su rasprodate i vrlo je verovatno da oni koji to do sada nisu učinili neće moći da prate filmove koji su obeležili godinu dana unazad. Publiku koja je na nekom od prodajnih mesta (Knjižara „Branko Miljković“ kod Kliničkog centra, Prostorije NKC-a ili Turistička organizacija Niša) već kipila komplete karata očekuje bliži kontakt sa glumcima, kao nekih ranijih godina i vrhunski kvalitet filmskih projekcija, što je u suštini i smisao i najvažniji kvalitet jednog festivala.

A da, očekuje je ih i čuveno jastuče na sedištima, dok će kišobrani ove godine izostati…

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *