Prva srpska testerašica večeras u Nišu

Plakat

Plakat

Testera kao instrument? Čini vam se nemoguće? Zapitajte se opet, a ako ne verujete možete čuti kako testera zvuči kao muzički instrument večeras od 19 sati u Koncertno izložbenom prostoru fakulteta Umetnosti u Nišu.

Kvartet „Sensantika“  po prvi put gostuje u našem gradu, a vama se pruža mogućnost da  besplatno čujete koncert nazvan „Istorija plesova“ koja obuhvata  plesove od srednjeg veka do bugi vugija. Izvodni koncert predvodi jedini izvođač na testeri, Sonja Kalajić, koja svira  i violonu, a bavi se i komponovanjem. Ona je za Super radio govorila o ideji ali i motivu za sviranje testere,

Testera kao muzički instrument postoji više od 100 godina, koji može da proizvede „lepu i prijatnu muziku“ kaže Sonja i dodaje da je ideja nastala još kad je bila mala. Međutim, presudni trenutak bio je film iz devedesetih godina, „Delikatesna radnja“ koji govori o ljubavi svirača na testeri i violončelistkinje. No, kako i obično biva ne uspeva nam sve iz prvog pokušaja. Sonja nije uspela da realizuje svoju ideju jer nije ni imala učitelja, ali šansa se pojavila za vreme njenog boravka u Argentini. Tada se susrela sa jednim od najvećih svirača na testeri, koji je za zadovoljstvom podelio znanje sa Sonjom.

Nakon dve i po godine postojanja i više od 80 održanih koncerata širom Srbije, kvartet „Sensatika“ večeras će premijerno nastupiti i u Nišu u Koncertno izložbenom prostoru fakulteta Umetnosti od 19 sati. Prema najavama publiku očekuje „odabir najpoznatijih i najlepših plesova od Srednjeg veka do druge polovine dvadesetog“.

Konzervativna revolucija uz povrće

Naša sagovornica ne vidi ništa čudno u tome da se melodija proizvode iz testere, jer Japanci sviraju na svemu čak i na povrću. Prema njenim rečima klub ljubitelja ovakve vrste muzike se sve više širi, a ceo taj proces se može nazvati konzervativnom revolucijom. Konzervativnom jer se zadržava esencija zvuka, a revolucija predstavlja prihvatanje novina za vreme u kojem se živi.

Razgovor sa Sonjom Kalajić možete čuti na ovom linku, a vi pripremite svoju svečanu toaletu i ne propustite večerašnji koncert.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *