Promocija kalendara „Nišlijke za nezaborav“

nišlijke za nezaborav textUdruženje građana „Zadrugarice“ u saradnji sa Umetničkom školom Niš, realizovalo je projekat „Nišlijke za nezaborav“, čija će promocija biti održana u Media centru Niš, večeras od 18 sati.

Projekat je, kako kažu, posvećen rehabilitaciji uspomena na žene koje su obeležile nišku istoriju u vreme kada su nauka, politika, sport, prosveta, umetnost i život uopšte bili rezervisani za muškarce, a o kojima se malo zna.

One su, ipak, svojim životima, radom i stvaralaštvom učinile revolucionarni iskorak u svojim profesijama, rizikujući da, usled nerazmevanja sredine budu neprihvaćene. A eto – retko se pominju u istorijskim izvorima, a grad se do sada nije potrudio da im bilo koji način oda počast.

Projekat je realizovan uz podršku Rekonstrukcije Ženskog fonda iz Beograda, a na promociji će govoriti Miroslava Stojanović, projekt menadžer UG „Zadrugarice“ i Olivera Mićunović-Vlajković, direktorka Umetničke škole Niš, čiji su učenici ilustrovali stranice kalendara.

Na kalendaru se pojavljuju: Anastasija Nasta Dimitrijević, prva niška učiteljica, dr Eva Haljecka, prva upravnica Ginekološkog odeljenja Niške bolnice, Fevzija Jašarević, violinistkinja prvog niškog simfonijskog orkestra, Nađa Regin (rođena Poderegin), glumica, Jovanka Bončić, inženjerka i Ženski fudbalski klub „Mašinac“.

Svi posetioci promocije, najavljuju organizatori, dobiće svoj primerak kalendara „Nišlijke za nezaborav“.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *