Proglašeni pobednici Nišville Movie Summita

Žiri Nišville Movie Summita, kojim je presedavao Zlatko Oriđanski – kompozitor iz Skoplja, odlučio je da za najbolje eksperimentalno ostvarenje proglasi film „Kamera opskura“, slovenačkog autora Mateja Okrogliča.

Film govori o pesniku koji pokušava da “peva” posle rata izolovan u napuštenom selu.

Njegovu borbu sa avetima prošlosti Okroglič potencira visokim intenzitetom crno-bele filmske slike uspevajući da izvuče ne samo dramatiku već i pravu životnu poeziju iz svakodnevnih događaja i “običnih” ljudskih stanja.

Pri tom ukazuje da je još uvek moderna misao znanog francuskog teoretičara filma Anrija Ažela – “kako se poezija, nadrealnost i film spajaju posredstvom duha u određenoj tački, ali uvek preko naših običnih ljudskih pogleda”.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je „Buđenje grada“ (ili “Budućnost grada”) Brazilca Fernanda Ramosa. Autor vešto miksuje stil tzv. filma eseja sa insertima klasika sedme umetnosti (postoje zanimljive posvete/montirani pasaži iz dela, na primer, Fridriha Murnaua ili pak Ričarda Flejšera), i prilaže ga univerzalnim raspravama o ulozi javnih prostora u savremenim gradovima.

Najbolji igrani film je iranski film „Deža vi“ rediteljke Raje Nasiri. Iza svake konverzacije krije se tajna koja je mnogo realnija od pravog odnosa. Sara je dubokoj depresiji a između krika i šaputanja razmišlja o teškoj prošlosti i neizvesnoj budućnosti…

Film podseća na najbolje filmove Ingmara Bergmana, na njegovu initimističku fazu, posvećenu razumevanju psihologije žene… Njihove samobolećivosti i neuroze su odveć duboke da bi se, po Bergmanu ali i Iranki – Raji Nasiri, uopšte i mogle izraziti rečima, ali se zato dobro izražavaju slikama – gde ženski likovi figiruraju kao bića ranjivih senzibiliteta i nezadovoljenje čežnje.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Jedan komentar na “Proglašeni pobednici Nišville Movie Summita

  1. Pingback: Proglašeni pobednici Nišville Movie Summita | Niške Vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *