Proces pravljenja uputstva za bolje društvo

Foto: Super radio

Foto: Super radio

U nameri da naprave što bolje tle za razvoj civilnog društva, juče su se u Nišu okupili predstavnici preko 20 nevladinih organizacija iz Nišavskog okruga koji su učestvovali u izradi Nacionalne strategije za stvaranje boljeg okruženja za razvoj civilnog društva za period do 2018. godine.

Strategija će biti prvi dokument te vrste u Republici Srbiji koji treba da utvrdi osnovne mere i aktivnosti svih nadležnih institucija Vlade Srbije koje će se sprovoditi u sledeće 4 godine u cilju unapređenja okvira za rad i razvoj civilnog društva.

„Suštinsko pitanje evropskih integracija jesu osnažene i reforme u Srbiji jesu osnažene demokratske institucije. I ovo je priprema za ono što nas čeka kad budemo bili članica Evropske Unije. Vodeći se lošim primerima članica Evropske Unije je upravo to da na onim mestima gde nisu imali dobro izgrađene kapacitete institucija, upravo tu si i podbacile i nisi mogli da apsorbuju sredstva iz Unije“, objasnila je Ivana Ćirković, direktorka Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, a upravo je na inicijativu ove Kancelarije i organizovan konsultativni sastanak.

Na lokalnom nivou je ova strategija bitna jer obavezuje lokalnu samoupravu da preuzme deo odgovornosti i kroz praćenje republičkih dešavanja, a samim tim i obuka i novih informacija koje dolaze sa strane, bude spremna za reforma.

Kako je Ivana dodala, očekivanja od lokalnih samouprava su velika, a naročito će biti kada kada budemo usvojili evropske

Milan Pešić, gradski većnik, Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije, i  Branka Anđelković, vođa tima za program podrške Evropske unije Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije Foto: Super radio

Milan Pešić, gradski većnik, Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije, i Branka Anđelković, vođa tima za program podrške Evropske
unije Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije
Foto: Super radio

tekovine i kada se 80% zakonodavstva bude odnosilo na lokalnu samoupravu.

Učesnici na konsultativnom sastanku bili su 2 puta podeljeni u 3 grupe (sami su odabrali u kojoj će biti) i bilo je ukupno 6 akcionih mera na osnovu kojih su se predstavnici nevladinih udruženja konsultovali i predlagali poboljšanja:
-Institucijalni i pravni okvir za saradnju organa vlasti sa civilnim društvom,
-Finansijska održivost organizacija civilnog društva,
-Uloga organizacija civilnog društva u procesu EU integracija,
-Neformalno obrazovanje,
-Volonterski rad i socijalno preduzetništvo i
-Pružanje usluga socijalne i zdravstvene zaštite.

Na sajtu Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom može se videti prva verzija strategije. Ovi konsultativni sastanci biće održani u ukupno 10 gradova Srbije, a nakon sastanaka i obrađenih podata, krajem novembra ili početkom decembra, na sajtu Kancelarije biće postavljena nova verzija Strategije.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *