Priča o srpskoj prestonici 1000 godina pre Nemanjića

kaplan-burovic.slajdZanimljivu istoriju grada Skadra od njegovog nastanka, kroz smenjivanje brojnih naroda koji su njime vladali opisao je Kaplan Burović u knizi „Skadar“. U ovoj knjizi on podržava tvrdnju da je Skadar bio srpska prestonica 1000 godina pre Nemanjića. 

U prilog tome, on prikazuje brojna dokumenta o srpskim dinastijama, koje su vladale ovom oblašću i Skadrom kao prestonim gradom, najmanje od 5. veka n.e.

Kaplan Burović piše na preko pet jezika. Poznat je kao albanolog, balkanolog, književnik i publicista. Objavio je više radova, studija i preko 100 knjiga.

O njemu je napisano stotine članaka, studija, a u oko 150 knjiga, raznih autora, pisano je za i protiv njega. Unet je u Biografski leksikon „Srbi u svetu“ i uvršćen u Leksikon crnogorske kulture.

Krajem 2012. godine odlikovan je zlatnom medaljom „Srpska kruna“ i proglašen za „Srpskog viteza“, odlikovan je i poveljom „Sveti ratnici“. Makedonska akademija nauka i umetnosti Burovićeve „Albanološke teze“ uvrstila je u „Enciklopediju Makedonije“. Unet je u mnoge enciklopedije, pa i u svetsku Vikipediju.

Na promociji će pored autora govoriti organizator objavljivanja knjige Miroslav Đorđević, recezent i akademik SUD-a prof. dr nauka Radiovje Đurin Mančić, a voditelj razgovora biće književnica Biljana Stanojević. Književnoj večeri pridružiće se i učenici gimnazije „Stevan Sremac“, koji će čitati pesme iz knjige „Skadar“.

Književno veče Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ i promocija prvog izdanja knjige „Skadar“ Kaplana Burovića, održaće se u petak 25. aprila od 19 sati.

Ulaz na književno veče i razgovor sa autorom je slobodan.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *