Prepoznajte rak kože na vreme, zakažite besplatan pregled!

kozaRak kože se može videti, a poznavanje sopstvene kože može mnogo značiti. Redovno pregledajte svoju kožu i tražite promene, jer rak kože se može izlečiti ako se dovoljno rano otkrije. Ukoliko ste u nedoumici, uvek konsultujte dermatologa.

U susret Euromelanoma danu, koji se u znaku prevencije raka kože obeležava u 29 zemalja 13. maja, dermatolozi Doma zdravlja u Nišu deliće savete za prevenciju i rano uočavanje i raditi besplatan skrining.

Euromelanoma dan se obeležava u ponedeljak, 13. maja 2013. godine pod sloganom „Ugledajte, sprečite!“ Tog dana su organizovani besplatni skrining pregledi u 20 gradova širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama.

Gradovi u kojima će se vršiti pregledi su: Beograd, Zemun, Subotica, Senta, Smederevo, Smederevska Planaka, Novi Sad, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Šabac, Niš, Leskovac, Prokuplje, Vlasotince, Kragujevac, Trstenik, Tutin, Užice, Čačak i Vršac.

Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled u periodu od 7. do 9. maja, od 8 do 20 sati, putem besplatne telefonske linije (za pozive iz fiksne telefonije) na broj: 0800 222 888.

Šta je Euromelanoma?

Euromelanoma je panevropska humanitarna, preventivna kampanja protiv raka kože koja ima za cilj da svima pruži informacije o prevenciji, ranoj dijagnostici i lečenju raka kože. Započeta je u Belgiji 1999. godine.

Ovu incijativu vodi mreža evropskih dermatologa koji rade besplatno i velikodušno služe cilju, a godišnja kampanja je usmerena na podizanje svesti o opasnostima raka kože i značaju rane dijagnoze.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatani pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože, otkrivanje osoba sa melanomom ili drugim oblicima raka kože u ranom stadijumu, kao i osoba sa rizikom za oboljevanje.

Kampanja Euromelanoma 2013 je usmerena na edukaciju, svim promotivnim alatima pomaže ljudima da nauče šta i kako da gledaju, kako bi svako mogao da prepozna potencijalni rak kože.

Nisu svi melanomi uzrokovani suncem

Iako prevencija i dalje ostaje ključna, povećana učestalost raka kože ističe redovne preglede kože esencijalnim u smanjivanju rizika od raka. Štaviše, nisu svi oblici raka kože nastali kao rezultat redovnog ili intenzivnog izlaganja suncu.

Euromelanoma preporučuje da svako pregleda celu kožu na svakih 3 meseca i identifikuje sumnjive promene, nove lezije ili one koje se menjaju.

U slučaju sumnje, prva stanica za pacijente bi trebalo da bude lekar opšte prakse ili dermatolog. U velikom broju slučajeva rak kože može da se proširi na druge organe stvarajući ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je rano lečenje ključno!

Dom zdravlja/Super radio

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *