Preminuo frontmen Novembra Goran Kostić Kosta

Frontmen niškog pank rok sastava „Novembar“ Goran Kostić Kosta, preminuo je danas u Nišu u 51. godini.

Krajem ’80-ih godina u Zagrebu je postojala grupa “Studeni Studeni” čiji je osnivač i jedini stalni član bio Goran Kostić – Kosta.

Studeni su nastali 1986. godine kao svojevrsni eksperiment jer su svirali u to vreme nesvakidašnju mešavinu punk-a blues-a i još koječega.

Grupa je postojala kratko i raspala se sa raspadom tadašnje Jugoslavije 1991. godine. Iako su bili koncertno veoma aktivni širom zemlje jedini studijski materijal koji su dotle uspeli da objave je maksi singl “Čisto kao suza” koji je izdat u produkciji zagrebačke kuće Search & Enjoy 1990. godine u tiražu od svega 1000 primeraka. Taj singl je zapravo bio samo zagrevanje pred izlazak prvog albuma (opet za S&E) koji je već bilo dogovoren za narednu godinu.

Na žalost od svega toga ništa nije bilo, samo mesec dana pred planirani ulazak u studio i snimanje albuma počinje rat. Početak rata prekida rad Studenih, muzičari se razilaze na razne strane, a jedino svedočanstvo o postojanju i radu ove kako se često pominjalo “najperspektivnije zagrebačke rock grupe” je pet pesama sa tog singla.

Paralelno sa angažovanjem u grupi Kosta počinje da radi kao muzički saradnik na Radio Nišu.

Prvi album ”Deguelo” snimaju 1993. godine. Album izlazi 1994. godine u izdanju No Man’s Land, i sadrži 15 pesama. Autor svih pesama je Kosta. Pored “Ja sam je volio” na albumu se našla još jedna pesma iz repertoara grupe Studeni Studeni, a to je “Gledaj kako ljubav umire” u kojoj je solo na gitari odsvirao Milan Mladenović.

Sledeći, drugi po redu album Novembra “Blues južne pruge” pojavljuje se početkom 1997. godine u izdanju Radio B92. Na tom Cd-u sa takođe 15 pesama nalaze se dve obrade i to pesma ”Baby, baby” niške grupe Fleke i ”Mesto pod suncem” zagrebačke grupe Zvijezde. Kao prateći vokali pojavljuju se Pećinko i Radule (Atheist Rap).

Treći album “Licem prema zemlji” snimaju u septembru 1999. u studiju “Matrix” u Novom Sadu, a objavljuje ga SIIC – Niš. Ovaj album donosi deset novih pesama, muzika i aranžmani – Novembar,
tekstovi Kosta osim za pesmu “Jača nego ljubav” (Zvonko Karanović).

Njihov sledeći poduhvat je snimanje albuma sa obradama pesama raznih punk/novotalasnih grupa iz bivše Jugoslavije.

Materijal je snimljen 2004. godine i sadrži 11 pesama, obrada legendarnih grupa poput
Termita i Pankrta, pa do manje poznatih La Strada ili Petar i zli vuci.

Pored toga Novembar je uzeo učešće i na kultnoj kompilaciji “Kao da je bilo nekad” (posvećeno Milanu Mladenoviću) sa pesmom O, O, O… grupe Šarlo Akrobata. Još jedna obrada i učešće na još jednoj memorijalnoj kompilaciji, ovog puta u čast legendama ex YU punk scene, ljubljanskim Pankrtima.

Kompilacija pod nazivom “Pankrti 06″ gde se Novembar pojavio sa obradom njihove pesme “Kdo so ti ljudje” a zanimljivost je da je Kosta celu pesmu otpevao na slovenačkom.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Jedan komentar na “Preminuo frontmen Novembra Goran Kostić Kosta

  1. Pingback: Preminuo frontmen Novembra Goran Kostić Kosta | Niške Vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *