Premijera filma „Falsifikator“ u bioskopu „Vilin grad“

Na premijeri filma „Falsifikator“ u Nišu, 6. marta u 20 časova, publici će se pokloniti reditelj i scenarista Goran Marković, glumci Tihomir Stanić, Branka Katić, Dragan Petrović, Nataša Marković, Sergej Trifunović, Dušan Plavšić i Mihailo Stanić i kostimografkinja Ljiljana Petrović.

Film „Falsifikator“ će zatvoriti ovogodišnji Fest, a na redovnom bioskopskom repertoaru naći će se od 7. marta.

falsifikator-plakat-tekstRadnja filma “Falsifikator” odigrava se krajem šezdesetih godina prošlog veka. To je vreme kraha ideala o pravednijem i poštenijem životu koje su studenti širom sveta istakli u velikoj pobuni 1968. godine i početak kraja jedne isto tako velike iluzije koja se zvala Jugoslavija.

Anđelko, koga glumi Tihomir Stanić, je direktor osnovne škole u malom bosanskom mestu Dubica. Veruje u Jugoslaviju i obožava njenog vođu Josipa Broza Tita. Anđelko, međutim, ima jednu krupnu manu: on je falsifikator, pravi lažne školske diplome. Ne čini to iz koristoljublja već zato što je ubeđeni filantrop.

Jednoga dana, Anđelko sused ga prijavljuje policiji. On je zato prinuđen da beži u veliki grad, gde živi ilegalno, kod jataka kojima je nekada napravio diplome. Ali jednoga dana Anđelko nabasa na svog školskog druga Sulju, koji je pripadnik Državne bezbednosti. Suljo hapsi Anđelka i ovaj završava u zatvoru.

Društvo u Anđelkovoj ćeliji je raznoliko: Crnogorac Veselin je politički zatvorenik, Miljenko je maloletni hrvatski ustaša, Enes je muslimanski fanatik, a Ljubinko je serijski ubica. Anđelko, kao najobrazovaniji, uzima stvar u svoje ruke i nastavlja sa svojim dobročinstvima.

Kada utvrdi da ima rak i da, povrh svega, doktor koji ga leči takođe ima jednu od njegovih lažnih diploma, Anđelko rešava da pre smrti završi svoju misiju dobročinitelja i nedužnog Miljenka spase smrtne kazne. Za to će mu se ukazati prilika kada ga puste iz zatvora. Odlazi na Bled i uspeva da nekako dopre do Tita. Izbezumljeno zbog propusta koje načinilo, obezbeđenje puca u Anđelka ali pogađa Tita koji ostaje na mestu mrtav.

Od tog trenutka počinje potpuno falsifikovanje svega postojećeg. Lažni Tito nastavlja da vlada Jugoslavijom a propaganda počinje da krivotvori istoriju. Ispostavlja se da ništa od događaja koji se protežu u duboku prošlost nije istina, da je sve sam falsifikat…

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *