Predstavljene preporuke za unapređenje zapošljavanja mladih

Predstavnici „Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA“ i „Beogradski fond za političku izuzetnost“ predstavili su u Nišu preporuke za unapređenje zapošljavanja mladih. Preporuke su rezultat dvogodišnjeg projekta sprovedenog na teritoriji Niša, Leskovca, Vranja, Kosovske Mitrovice, Peći i Prizrena.

U okviru istraživanja trenutnog stanja u oblasti zapošljavanja mladih, uočeni su problem koji se između ostalog tiču statistike koja je nepotpuna o zaposlenosti i nezaposlenosti, nedovoljno je ulaganja u kreiranje održivih radnih mesta, nedovoljno su razvijena lokalna partnerstva između različitih aktera – istakli su organizatori.

14954517_10153798412561923_1505320439_oU svih šest gradova obuhvaćenih projektom akteri su naglašavali negativne efekte prevelikog uticaja političkih stranaka na zapošljavanje, rad institucija ili programe zapošljavanja usled čega se često ranije započete aktivnosti gase kada dođe do smene vlasti.

Oganizatori objašnjavaju da su u istraživanju došli do zaključka da je privreda u ovim gradovima pretežno mikro, kao i da je veliki broj porodičnih biznisa. Oni navode da su na osnovu uočenih problema, date preporuke da, na primer statistika o zaposlenima/nezaposlenima u konkretnim lokalnim zajednicama mora biti unapređena i dostupna: po godinama, polu, obrazovanju, sektoru, i svim drugim sociodemografskim karakteristikama.

Predstavnici ovih organizacija ističu da je potrebno uspostaviti multisektorska partnerstva gde javni, privatni i civilni sektor kao i obrazovne institucije zajednički pronalaze načine da reše problem nedostatka radnih mesta.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *