Praksa za studente psihologije i pedagogije niškog Filozofskog fakulteta

studenti tekstOrganizacija za međunarodnu saradnju Savezne republike Nemačke (GIZ) raspisala je konkurs za praksu studenata psihologije i pedagogije niškog Filozofskog fakulteta. Sve ovo deo je projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ – koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkim i socijnim pitanjima kao ključnim partnerima.

Opšti cilj projekta je da se omoguće uslovi za poboljšanje rasta i izgleda za zapošljavanje mladih na tržištu rada i njihovo osnaživanje, u skladu sa prioritetnim ciljevima Vlade Republike Srbije.

U cilju sprovođenja projekta “Podsticanje zapošljavanja mladih”, Kancelarija za mlade Grada Niša raspisuje javni poziv za učešće na praksi iz oblasti karijernog informisanja, vođenja i vršnjačkog savetovanja za 10 studenata četvrte godine psihologije i pedagogije i studente master studija psihologije i pedagogije Filozofskog fakulteta u Nišu.

U okviru programa stručne prakse studentima je omogućeno da steknu znanja i trenerske veštine koje će im pomoći da uspešno realizuju radionice i individualno savetovanje za mlade kojima je potrebno informisanje o karijeri. Studentska praksa odvija se u skladu sa programom profesionalne orijentacije po kojem su kancelarije za mlade formirane kao servisi za karijerno informisanje mladih – karijerni info kutak, a studenti tom procesu doprinose svojim radom, znanjem i zalaganjem.

Tokom trajanja prakse studenti imaju kontinuiranu mentorsku podršku i prolaze kroz mini projektni ciklus, od planiranja do realizacije projekta i izveštavanja o postignućima, čime se osposobljavaju da projektno promišljaju, te im se znatno unapređuju kompetencije za učešće na različitim projektima u svetu rada.

Znanja koja student stiče na stručnoj praksi

Student upoznaje dinamičan i moderan pojam karijere;

Student razume značaj profesionalne orijentacije za mlade, njene ciljeve i na koji način ona može dugoročno da utiče na rešavanje problema zapošljavanja mladih, kao i na njihovo lično blagostanje;

shvata značaj samostalnog izbora karijere i ume da objasni njegovu važnost različitim ciljnim grupama – mladima, roditeljima, nastavnicima, privrednicima…

Student upoznaje petofazni model profesionalne orijentacije, funkciju svakog koraka i radionice u okviru koraka;

Student upoznaje metode i tehnike profesionalne orijentacije;

Student upoznaje sistem profesionalne orijentacije i karijernog vođenja i savetovanja, ključne aktere na tržištu rada i obrazovanja, njihove uloge i međusobne veze;

Student shvata ulogu i način rada kancelarija za mlade u Srbiji;

Student razume koncept i značaj rodne ravnopravnosti i prepoznaje rodne stereotipe u oblasti izbora karijere.

Veštine koje student stiče na stručnoj praksi

veštinu komunikacije, aktivnog slušanja i nepristrasnog davanja informacija;

veštine timskog rada;

veštine pretraživanja informacija, prepoznavanja ključnih, relevantnih i tačnih informacija;

veštinu uspostavljanja kontakata i građenja partnerstava; ›

organizacione veštine;

trenerske veštine;

spretnost u promocijama i odnosima sa javnošću;

odgovornost u realizaciji zadataka;

krativnost u traženju rešenja za probleme koji eventualno iskrsnu u realizaciji.

Praksa počinje trodnevnom obukom koja će se održati od 4. do 6. aprila.

Svi zainteresovani studenti potrebno je da pošalju svoj CV i motivaciono pismo na e–mail kancelarije za mlade kzm.nis@gmail.com sa naznakom u polju (subject: praksa) najkasnije do 25.03.2016.godine.

Tekst preuzet sa Fejsbuk stranice Kancelarije za mlade 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *