Pozorišni festival „Na raskršću“ počinje danas

Pozorišni festival koji okuplja trupe iz svih zemalja regiona – i Grčke – počeće danas premijerom predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića u režiji Tanje Mandić Rigonat. Ova predstava biće revijalnog karaktera, a takmičarski program počinje sutra, predstavom „Kad bi Sombor bio Holivud“ u režiji Kokana Mladenovića.

U narednim danima očekuju nas predstave: „Sumrak bogova“ – za koju je dramatizaciju po istoimenom Viskontijevom film radio Ivor Martinić, a režirao Dalibor Matanić (Narodno gledališče Maribor); „We are born naked and the rest is…“ reditelja Florijana Fišera (Scena MESS i Sarajevski ratni teatar – SARTR); „Kapital“ Karla Marksa je Vedrana Božinović prilagodila za pozorište, a režirao Andraš Urban (Zetski dom Cetinje); „Filoktet“ po motivima Sofoklove drame u adaptaciji Ivana Penevića režirao je Ozren Prohić (Hrvatsko narodno kazalište Varaždin); „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića u režiji Tatjane Mandić Rigonat (Narodno pozorište Beograd); „Višnjik“ A. P. Čehova u režiji Vasila Senina (Pozorište „Ivan Radoev“ Pleven); i „Festen“ koji je po motivima istoimenog filma Dejvida Eldridža adaptirala Saška Boškovska, a u režiji Zoje Buzalkovske (Dramski teatar iz Skoplja).

Stručni žiri će činiti glumica Mia Begović (Zagreb), glumac i reditelj Bogdan Kostea (Arad), glumica i dramska spisateljica Katarina Kocevska (Skoplje), reditelj Branislav Žaga Mićunović (Podgorica) i glumac i profesor Enver Petrovci (Priština).

Festivalski žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala. Osim ovih, biće dodeljene i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija publike.

Naš gost u emisiji Coolminacija bio je Nenad Tančić, promoter pozorišnih događaja, koji nam je rekao nešto više kako o festivalu, tako i o repertoaru Narodnog pozorišta Niš za mart. Poslušajte na linku:

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *