Povlače se „partusisten“ i „ginipral“ za trudnice

trudnicatekstSa tržišta lekova u Srbiji povlače se dva leka za trudnice, „partusisten“  i „ginipral“,  nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila na mogućne kardiovaskularne rizike zbog njihove primene.

Nosioci dozvola za ove lekove u našoj zemlji – Beringer Ingelhajm Srbija d.o.o Beograd i Alkaloid d.o.o. Beograd su, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), obavestili pismom zdravstvene radnike o ovim novim informacijama, koje su objavljene i na internet stranicama ALIMS-a.

Saradnik za odnose sa javnošću ALIMS-a Aleksandar Tucović rekao je za Tanjug da u određenim slučajevima, kratkodelujući beta-agonisti i dalje mogu da se primenjuju intravenski za sprečavanje prevremenog porođaja, ali je njihova upotreba ograničena na najviše 48 sati, pod nadzorom specijaliste.

Oni su istakli da su u njihovoj bazi podataka dosad „zabeležena samo dva slučaja neželjenih reakcija na ove lekove“, koje „nisu bile ozbiljnog karaktera“.

 

Izvor: Tanjug

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *