Potražite smisao uz predstavu „Hadersfild“

FB_IMG_1486840984411Predstava “Hadersfild” Akademskog pozorišta Studenstkog kulturkog centra jedna je od onih za koju se traži karta više. Predstava koja je rađena prema tekstu Uglješe Šajtinca izvedena je 16 puta, a svoje 17. izvođenje imaće 14. februara od 21 sat na sceni Akademskog pozorišta u zgradi Univerziteta (ulaz iz Šumatovačke).

Prema tekstu Šajtinca snimljen je istoimeni domaći film 2007. godine u režiji Ivana Živkovića.

“Herersfild” je drama koja govori o propaloj generaciji prijatelja, koji, družeći se godinama, nikad se zapravo ne otvore jedni pred drugima. Živeći maske svojih života i uloga koje su sebi namenili odbijaju da odrastu i prihvate realnost. Tek im dolazak prijatelja Igora daje ogledalo kroz koje prvi put vrednuju sebe, sadašnji život, rađaju se pitanja i preispitivanja.

Na Festivalu akademskih pozorišta Srbije predstava „Hadersfild“ je osvojila tri nagrade. Iz Novog Sada ekipa je prošle godine ponela priznanje za predstavu u celini, za rerežiju i najbolju mušku ulogu.

Nagrade i ne iznenađuju, do nekle, jer je uloženo dosta truda u rad, prema tvrdnjama reditelja Andrije Stojkovića.

“Postavka je zahtevala dosta vremena i energije, kako u smislu režije, tako i kroz glumačke kreacije. Od starta smo težili ličnom doživljaju teme kroz interpretaciju teksta, nismo imali želju niti da ‘bežimo’ od filma niti da se na njega ‘oslanjamo’”, objašnjava Stojković koji je takođe bio zadužen za scenario, kostime i odabir muzike.

FB_IMG_1486840924481Radnja je smeštena u malom gradu u Srbiji gde živi Raša (Stefan Mladenović) sa ocem alkoholičarem (Miroslav Krstić). Raša daje privatne časove književnosti i vodi emisiju na lokalnom radiju. Njegova devojka je njegova učenica Milica (Maja Krstić). Rašin komšija Ivan (Andrija Stojković), nekada uspešni džudista živi sa majkom nakon što je imao niz psihotičnih epizoda i lečenja u institucijama. Dule (Miloš Unić)je Rašin prijatelj koji vodi magacin švajcarskih slatkiša i glumi japija. Sve se zahuktava na druženju kojem prisustvuje Igor (Bratislav Prolović) koji 11 godina živi u Hadersfildu (Engleska). Naizgled veselo okupljanje prijatelja pretvara se u potragu za smislom.

Iako je prošlo skoro godinu dana od premijere (18.2.2016.) Miloš Unić sa ushićenjem priča o svojoj ulozi kao da ga prvo izvođenje u liku Duleta tek očekuje.

“Nisam ni na trenutak pomislio da nekog poput Duleta mogu prisvojiti, a kamo li da ga obožavam. Ali desilo se – zavoleo sam ga sa svim njegovim vrlinama i manama. Zapravo nismo svesni koliko možemo da volimo i razumemo ljude oko nas”, bio je iskren Unić.

I onda nije iznenađujuće što predstava i dalje “živi”, a rediteljkaže da je možda neskroman, ali očekuje da se to nastavi.

Muziku će puštati Petar Ščepihin, a svetla Neda Hudži.

Cena ulaznice za “Hadersfild” je 100 dinara i može se kupiti pre same predstave u Akademskom pozorištu.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *