Posetili smo Belgrade Beer Fest – i evo kako smo se proveli

Ove nedelje, 19. avgusta završio se šesnaesti po redu Beer Fest. Tokom pet festivalskih dana , više od 520 hiljada ljudi uživalo je u događaju koji se odvijao na tri velike bine. Organizatori su pripremili program koji je trajao više od 59 sati, a odvijao se na izuzetno atraktivnoj lokaciji – na ušću dveju reka, Save i Dunava – koja daje posebnu draž festivalu pružajući jedinstven osećaj saglasja sa prirodom.

Kako kažu organizatori, “besplatan ulaz, promocija više stotina najpoznatijih srpskih i stranih brendova piva uz kvalitetan muzički program, zaštitni su znak manifestacije”. Pionirski pokušaj da se promoviše kultura piva, za samo pet izdanja, izrastao je u jedan od najmasovnijih turističkih događaja u Beogradu, sa preko pola miliona posetilaca svake godine.

Foto: Belgrade Beer Fest

I mi smo bili tamo

Foto: Belgrade Beer Fest

Proteklih godina posetio sam dosta festivala, međutim, ovogodišnji Beer Fest bio mi je prvi festival takvog tipa. Nekoliko dana pred put, razmišljao sam da od istog odustanem, jer nisam ljubitelj piva, “pivskog mentaliteta” i muzike koja se sluša uz pivo. Međutim, gadno bih se prevario da nisam otišao, jer je Beer Fest ostavio veliki utisak na mene.

Prva pomisao kada sam stigao na Ušće bila je – “Wow, vidi koliko je ovo veliko!”

I da, bilo je veće od mnogih festivala zvučnijeg imena. Bilo je ogromno. Ogromni ulazi, nizovi i nizovi policajaca na konjima koji su patrolirali

putanjom, kao i nekoliko stotina metara dug prilaz do samog festivala stvarali su utisak da je sam festival veliki, nedostižan i daleko ispred svake konkurencije. Nepokolebljivo se uzdizalo u vazduhu reklamno obeležje BF-a, što je značilo da sam blizu. Blizu da doživim novo iskustvo, otvorim nove vidike i probam drugačije od onoga na šta sam navikao. Napustio sam svoju zonu komfora.

Što se tiče koncerata, publika je uživala u koncertima velikih imena, među kojima su bili i nastupi svetskih zvezda: Roisin Marfi i bend „The Strenglers“. A na Ušću se okupilo i 60 najvećih regionalnih i domaćih muzičkih zvezda među kojima: Riblja Čorba, Dr Nele Karajlić, Van Gogh, YU grupa, Dejan Petrović, Aerodrom, Let 3, Goblini, Partibrejkers, Sunshine, Bad Copy, Kiki&Piloti, Orthodox Celts i mnogi drugi.

Da, zvuči impresivno kada čitate na računaru ili mobilnom telefonu, ali izgleda još impresivnije uživo. Trebalo je uskladiti toliko zvezda na jednom mestu, a pritom ispoštovati posetioce maksimalnim provodom. I uspeli su u tome. Gde god da se okreneš, u kom god pravcu da kreneš – gotovo sigurno ćeš naći nešto za sebe, jer je bilo i puno pratećeg programa. I tako stižemo do pratećih aktivnosti…

Društvo, ko vozi kući?

Foto: Nikola Golubović

Kao što pretpostavljate, na Beer Fest-u do sada je predstavljeno preko 450 pivskih brendova. Sa velikim izborom različih pivskih stilova, festival predstavlja pravi raj za pivske sladokusce. Međutim, gde ima piva – ima i mogućnosti prevelike konzumacije istog, što dovodi u pitanje samu bezbednost. Ipak, Beer Fest se usredsredio na jake društvene kampanje u kojima se apeluje da pijan ne voziš, već da koristiš prevoz stručnih lica. S tim u vezi, u Beogradu je organizovan besplatni gradski prevoz, kojim su do 5 ujutru posetioci dolazili na i odlazili sa festivala. Takođe, “Društvo, ko vozi kući” kampanja Beer Festa i „Heineken“ piva omogućavala je besplatan prevoz iz najvećih gradova u Srbiji do Beograda, kao i nazad, što sam festival još više podiže na nacionalne granice, a ne ograničava na lokalno stanovništvo.

Ni to nije sve. U okviru ogromnog festivalskog prostora, imao sam priliku da “vozim pijam”, ali samo virtuelno. U okviru „Heineken“ #EnjoyResponsiblyZone , probao sam kako zapravo izgleda vožnja u pijanom stanju. Vozio sam električni automobil prvo u “normalnom”, treznom stanju, a zatim, uz pomoć specijalnih naočara, dočarano mi je kako izgleda kada neko vozi pijan, i tako ugrožava i svoj, ali i živote mnogih drugih. I verujte mi, nisam nikada, ali tek sada znam da sigurno i nikada neću voziti pijan, jer život nema cenu, a trenutak nepažnje može da ga oduzme.

Pored “Društvo, ko vozi kući?” kampanje, organizovane su i kampanje “Biram da recikliram”, kampanje posvećene prevenciji AIDS-a i drugih polnih bolesti, “Kad pijem, ne vozim”, saradnja sa “Crvenim Krstom” i druge, značajne društvene kampanje.

Beograde, dobro jutro!

Foto: Belgrade Beer Fest

Na festivalu se provodi do ranih jutarnjih časova, a onda normalan svet ode da spava. Ali ne i mi. Nakon celonoćne posete Beer Festu, moj apetit za beogradskim noćnim životom samo je porastao, tako da sam, u pratnji društva, nastavio provod u beogradskim noćnim klubovima. Što može da bude tema posebnog teksta. Mada, znate kako ono kažu: ono što se desi u Beogradu – ostaje u Beogradu, tako da vam možda i ne kažem baš sve…

Smeštaj

Ukoliko želite da osetite atmosferu glavnog grada, za vreme festivala, a i inače, treba da razmišljate i o prenoćištu. Cene su različite i, uglavnom, variraju od mesta gde se apartman nalazi, u kakvom je stanju, koliko ostajete u njemu…

Moje pohvale idu RAKOC apartmanima u kojima sam odseo. U samom centru grada, Rakoc apartmani su luksuzni apartmani porodične firme. Iskustvo sa njima bilo je fenomenalno što, logično, iziskuje svaku moju preporuku svima koji idu za Beograd. Svi apartmani su savremeno namešteni, raspolažu jakim wi-fi signalom i ljubaznim osobljem koje vas dočeka i upozna sa funkcionisanjem samog apartmana. Neće vam zafaliti ništa što se možda niste setili da spakujete (kao fen na primer). Kuhinje su kompletno opremljene, ali sitnice su tu da vas „kupe“ – vinske čaše za romantičnu večeru i zanimljive šoljice za prvu jutarnju, beogradsku, kafu. A ako vaš ljubimac voli da putuje, ni on vam neće faliti, jer su Rakoc apartmani „pet friendly“.

Beograde, doviđenja

Beer fest je završen, apartman je napušten i vreme je da se krene put Niša. Utisci – i više nego pozitivni. Puno ljudi, novih poznanstava i jedan fantastičan, burni vikend. Znate kako kažu: “ne tuguj za nečim što se završilo, već uživaj dok traje.” Možda ta jedna noć nije bila dovoljna za mene, ali siguran sam da ću sledeće godine Beer Festu posvetiti svih pet dana.

Organizatori Beer Festa šalju 520 hiljada zahvalnica za sve ovogodišnje posetioce i očekuju svoje goste ponovo naredne godine, jer je 17. Beer Fest već zakazan za 14. avgust 2019. godine.

Pivski pozdrav!

Autor: Nikola Golubović.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *