POSETILI SMO: 60 godina od prve televizije u Srbiji

Foto: EU Info kutak

U sredu, 25. aprila, u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke, održano je još jedno u nizu akademskih predavanja. Predavanje „60 godina od prve televizije u Srbiji“ predstavlja jedan hronološki pregled istorijata televizijskog novinarstva koje je prisutnima prenela prof. dr Tatjana Vulić. Ona je u jednočasovnom predavanju otkrila zanimljivosti osnivanja prve televizije u Srbiji, ali je govorila i o značaju niškog dopisništva. Ceo akademski događaj upriličen je slikovitim video-materijalom koji je pratio suštinu predavanja, te su se prisutni u Svečanoj sali mogli i vizuelno da svedoče stvaranju istorije duge šezdeset godina.

Prenosimo vam neke od zanimljivosti sa predavanja:

  • Srbija je bila 67. zemlja po redu koja je imala svoju televiziju. Za to je „kriv“ Drugi svetski rat. Da nije došlo do svetskog okršaja, Srbija bi bila peta zemlja koja poseduje sopstvenu televiziju.
  • Značaj niškog dopisništva za Televiziju Beograd je izuzetno veliki. Niš je iznedrio ogroman broj velikih profesionalaca koji su zaslužni da televizija danas izgleda savremeno.
  • Tačno u 6 sati i 5 minuta, 7. jula 1958. godine, progledalo je „Veliko oko“. Savski most snimljen je kamerom i to je predstavljalo veliki napredak.
  • Ono što odlikuje Televiziju Beograd, kao prvu televiziju u Srbiji, je to što su njene mogućnosti prevazilazile granice naše zemlje. Značajne su Zimske olimpijske igre koje je TV Beograd, uz gotovo nikakvu opremu, prenosio najkvalitetnije moguće. Takođe, u programsku šemu je uvršćen i „Drugi dnevnik“, odnosno poslednje izdanje vesti u 23 časova, u kom su bile informacije od tog dana. Danas se čini da nije tako teško usnimiti, urediti i prezentovati vesti u istom danu. Ipak, tada je to bio težak posao, a sve se radilo ručno.
  • U Srbiji je vladalo veliko interesovanje za televiziju. Samo deset godina nakon što je „progledalo Veliko oko“, u domovima širom Srbije postojalo je preko milion televizijskih prijemnika, što je omogućavalo da televizija „živi“.

Foto: EU Info kutak

Profesorka Tatjana Vulić se, osim iznošenjem faktografskih podataka, potrudila da slikovito predstavi značaj razvoja televizije, te je često tokom predavanja koristila primere iz sopstvene prakse, što je budućim novinarima (a i svim posetiocima predavanja) veoma značajno, ukoliko svoj život žele da posvete radu na ovom mediju.

Na samom kraju predavanja, profesorka je zahvalna za „profesionalnost i veliki entuzijazam“, kako ona navodi, kao dva ključna faktora koji su inicirali pokretanje srpske televizije. Takođe, kako kaže, veoma je zahvalna muškarcima koji su dali prednost damama da i one nađu svoje mesto u medijima, te grade svoje profesionalne karijere.

Tatjana Vulić je diplomirala, magistrirala i doktorirala 2004. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Profesionalnu karijeru novinara počela je još kao učenica Prve kragujevačke gimnazije 1986. godine. Tokom novinarske karijere radila je kao novinar u nekoliko medijskih kuća, a najduže kao dopisnik Radio televizije Srbije iz Kragujevca. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo, zaposlena je od 2008. godine i predaje nekoliko predmeta na osnovnim, master i doktorskim studijama. Do sada je objavila na desetine naučnih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima iz oblasti medija, kao i dve monografije.

Predavanje „Šezdeset godina od prve televizije“ organizovali su Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ i EU Info kutak Niš, u okviru projekta “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, povodom obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa.

Autor teksta: Nikola Golubović

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *