Počinju 25. Internacionalne horske svečanosti

horske svečanosti tekstU Niškom kulturnom centru danas su najavljene 25. Internacionalne horske svečanosti. Ove godine one su posvećene Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, budući da je stogodišnjica njegove smrti ove godine.

Bojana Simonović, direktorka ovog festivala, najavila je početak svečanosti za sutra, 3.jun, kada će od 18.30 časova biti organizovan defile horova kroz grad, gde će na četiri punkta u gradu oni promovisati festival svojim pevanjem.

Koncertni deo Horskih svečanosti biće svake večeri održavan na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Ona je najavila da će karte biti besplatne, da bi festival prilbližili mladima koji retko slušaju ovakvu muziku.

Nebojša Todorović, selektor i umetnički direktor festivala, najavio je program prvog dana, objasnivši da je prve večeri horovi odaj počast Stevanu Mokranjcu, ocu srpske muzike, koji je stvorio nacionalni muzički stil.

U njegovu čast naš poznati kompozitor, Svetislav Božić, komponovao je „Pohvalu Mokranjcu i Troprar“ koji će izvesti  hor „Ivo Lola Ribar“ i Niški simfonijski orkestar. Simfonijski orkestar izvešće i „Marš na Drinu“, budući da je ove godine stogodišnjica i od nastanka tog dela koji je Stanislav Binički komponovao na frontu. U toku večeri nastupaće i hor „Branko“ i vokalna grupa „Beli anđeo“, dok će hor RTS-a imati izođenje u dva segmenta – prvo izvođenje duhovne, a zatim svetovne muzike.

Umetnički direktor posebno je naglasio drugi dan festivala, gde će u 11.30 časova na okruglom stolu, u svečanoj Sali Univerziteta  u Nišu biti predstavljena Spomenica Stevanu Sremcu, monografija NKC-a, autorke dr Sonje Marinković, prvo njegova monografija nakon 50 godina. Delo je posvećeno životu i radu Stevana Mokranjca, a sadrži i živopisan album sa fotografijama.

U toku ovog naučnog skupa horovi će izvesti neka od Mokranjčevih dela.

Organizatori su objavili i učešće hora osnovne škole „Ratko Vukićević“ iz Niša koji se sprema za takmičenje u Španiji, gde će predstavljati naš gradi našu zemlju. Problem je što oni nemaju dovoljno para da ovo i realizuju, pa su svi posetioci pozvani da u kutiju na ulazu u Letnju pozornicu ubace prilog koji će pomoći ostvarenju njihovog cilja, koji treba da bude i naš cilj.

Svi posetioci takođe su pozvani da u nedelju 6. jula prisustvuju Liturgiji i Pomenu Stevanu Mokranjcu u Sabornoj crkvi od 9 časova. Liturgija posvećena Stevanu Mokranjcu poslednji put je izvođena 1924. godine, kada je njegovo telo prenešeno iz Skoplja u Beograd i tamo sahranjeno (Mokranjac je umro za vreme povlačenja srpskog stanovništva i vojske kroz Albaniju). Na liturgiji koju će služiti Vladika niški dr Jovan, nastupiće i združeni horovi, izvodeći Liturgiju i Opela Stevana Stojanovića Mokranjca.

Svoje besplatne karte za sve večeri ove manifestacije možete uzeti u prostorijama Niškog kulturnog centra na Paliluli, u knjižari Niškog kulturnog centra ili prostorijama Turističke organizacije Niš.

Detaljan program festivala možete pogledati ovde.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *