Počinje filmski festival „Slobodna zona“

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Jubilarni 10. put u Nišu će biti održan Festival angažovanog filma „Slobodna zona“. Od petka 7. novembra do srede 12. novembra biće prikazano ukupno 11 igranih i dokumentarnih filmova koji se bave ljudskim pravima.

Orvaranju Festival je u bioskopu „Vilin grad“ i tada će biti film „20 000 dana na Zemlji“, dok će ostale projekcije biti prikazivane u Niškom kulturnom centru i to svake večeri po dve – od 19 i 21 sat.

„Film koji će otvoriti festival u središtu pažnje ima priču o čuvenom muzičaru Niku Kejvu. Od ostalih 10 filmova posebno bih izdvojio dva – ‘So zemlje’, koji će biti prikazan druge festivalske večeri i govori o čuvenom fotografu koji je bio svedok, između ostalog, i raspada Jugoslavije, i film ‘Pleme’, koji je ceo na znakovnom jeziku, a biće prikazan na zatvaranju festivala“, preporučio je Dejan Dabić, filmski urednik u Niškom kulturnom centru.

Dragan Đorđević i Dejan Dabić Foto: Super radio

Dragan Đorđević i Dejan Dabić
Foto: Super radio

Filmovi koje će zainteresovani moću da pogledaju u „Slobodnoj zoni“ prikazivani su i nagrađivani na svetskim filmskim festivalima, pa su se s toga našli i na reprtoaru ovog festivala.

„Ljudska prava se ponekad pogršno tumače, ali je ovaj festival ono što je potrebno da ispravi sliku jer ljudska prava kroz film dobijaju pravo lice. Međutim, tačno je da svet ne menjaju filmovi o ljudskim pravima, već svet menjaju oni koji gledaju ove filmove“, rekao je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš.

Ono što je vrlo bitno jeste da se Festival od ove godine održava paralelno sa beogradskim i novosadskim, a sve do prošle godine „Slobodna zona“ je u naš grad dolazila kao turneja, nakon nekih drugih gradova.

Cena ulaznice za 1. veče je 250 dinara i možete je kupiti u bioskopu Vilin grad. Ulaznice za ostale festivalske večeri možete kupiti u Niškom kulturnom centru po ceni od 100 dinara za svaki film. Ceo program možete pogledati ovde.

Organizatori Filmskog festivala „Slobodna zona“ su Niški kulturni centar i Odbor za ljudska prava Niš.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

2 komentara na “Počinje filmski festival „Slobodna zona“

  1. Pingback: Odbor za ljudska prava Nis » Blog Archive » Promotivne aktivnosti povodom 10. Slobodne zone u Nišu

  2. Pingback: Promotivne aktivnosti povodom 10. festivala Slobodna zona u Nišu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *