Počeli 10. parlamentarni izbori u Srbiji

izbori2U Srbiji su jutros otvaranjem biračkih mesta u 7 sati počeli vanredni parlamentarni izbori. Ovo su do sada 10 parlamentarni izbori u Srbiji od uvođenja višestranačja, a čak 7. koji su vanredno raspisani.

Pravo glasa ima 6.765.998 građana. Izborina mesta otvorena su do 20 sati, a prema proceni Cesida očekivana izlaznost je oko 55 posto biračkog tela. To je za oko 200.000 glasača manje nego na prethodnim izborima.

Izvršni direktor Cesida Marko Blagojević relativno skromno interesovanje za izbore objasnio je neizvesnošću u pogledu ishoda izbora, odnosno neizvesnošću u pogledu pravca kojim će zemlja ići nakon izbora.

“Neizvesnost u pogledu pravca zemlje ne postoji uopšte ili makar ne postoji u onoj meri kao 2008. godine kada smo imali 4,7 miliona izašlih. Birački spisak beleži 6,7 miliona. Od 1,2 miliona ljudi u inostranstvu, dešava se da glasa svega nekoliko hiljada“, istakao je Blagojević.

Blagojević je rekao da je predlog Cesida bio da se podigne prag cenzusa za koalicije, prema kojem bi za koaliciju dve partije cenzus bio sedam odsto, za koaliciju tri partije devet odsto, a za četiri i više partija 11 odsto, ali da taj predlog nije usvojen.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *