Pismo Tima za podršku Nišvilu premijeru i prvom potpredsedniku vlade

Koncert za podršku NišviluTim za podršku Nišvilu uputio je otvoreno pismo na e-mail adrese premijera i prvog potpredsednika vlade Srbije. U svom pismenom obraćanju oni su poručili da „kultura podrazumeva i razgovor i razumevanje“, te pozvali predstavnike buduće vlade na otvoreni razgovor na temu značaja Nišvil džez festivala za ljude koji ga posećuju.

Pročitajte pismo u celosti:

Poštovani predlagači, budući ministri, vi koji ćete donositi sudbonosne odluke o našim životima,

Obraća vam se grupa zabrinutih građana Niša. Možda to ne zvuči previše dramatično, ali verujemo da u zemlji koja želi da predstavi sebe kao demokratsku glas građana bi trebalo da bude važan.

Kako je u prethodnom mandatu Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, koje je vodio gospodin Ivan Tasovac, imalo negativan stav prema Nišvil džez festivalu, moramo da izrazimo zabrinutost i brigu za budućnost kulture našeg grada i eventualni ponovni izbor gospodina Tasovca.

Naime, Nišvil je verovatno najznačajnija manifestacija kulture južno od Beograda. A za Nišlije, Piroćance, Vranjance, Leskovčane… ovo je verovatno manifestacija najvažnija na svetu. Jer bolju nemamo. Ako i novi saziv Vlade Republike Srbije nastavi da negativnim stavom o našem Nišvilu, mi ćemo ga izgubiti!

Zato, pozivamo mandatara, pozivamo predstavnike buduće Vlade i sadašnjeg/bivšeg/budućeg Ministra kulture da posete Niš i da napravimo otvoreni razgovor – ne o Nišville, nego o tome šta Nišvil znači za ljude koji svakog avgusta dolaze u velikom broju u naš grad, kao i za građane i građanke našeg grada.

Verujemo da negativan stav proizilazi iz pogrešne percepcije značaja festivala i želimo da u otvorenom razgovoru dođemo do nekog razumevanja. Jer kultura podrazumeva i razgovor i razumevanje.

Moramo da naglasimo – mi nismo predstavnici festivala. Mi smo ljubitelji kulture, muzike i južne Srbije. Mi ne predstavljamo finansijski interes festivala – mi predstavljamo interes ljudi da ostvare svoje pravo na kulturu!

Dođite u Niš. Dobrodošli ste na sastanak sa Timom za podršku Nišvilu.

S poštovanjem,

Tim za podršku Nišvila
Kontakt: podrzimo.nisville@gmail.com

Tim za podršku je grupa ljubitelja džeza i boraca za očuvanje kulture nastala nakon odluke Komisije Ministarstva kulture i informisanja da tradicionalni niški džez festival ostane bez finansijske podrške Vlade Srbije.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *