Pirodni antibiotik – brusnica

Foto: www.freedigitalphotos.net

Foto: www.freedigitalphotos.net

Ukusna je i osvežavajuća, a po mišljenju zapadnih stručnjaka brusnica predstavlja najzdravije voće u prehrambenom lancu. Izuzetno je bogata vitaminom C koji joj daje kiselkast ukus, a osim toga i vitaminom A, ali i mineralima i celulozom.

Istraživanja su pokazala da 3 čaše soka od brusnice dnevno povećavaju nivo antioksidanasa i dobrog holesterola pa se samim tim rizik od bolesti srca i krvnih sudova smanjuje za 40 %. Kiselost iz ove biljke deluje kao prirodni antibiotik.

Supstance iz brusnice pomažu u obnavljanju ćelija koje su odgovorne za čulo vida. Zahvaljujući minimalnoj količini šećera snižava glukozu u krvi i preporučuje se dijabetičarima.

U narodnoj medicini se ova bobica koristi i za lečenje urinarnih infekcija. Istraživanja su pokazala da određene supstance sprečavaju ulazak bakterija u urinarni trakt, bešiku i bubrege. A ukoliko su bakterije već dospele unutra, čaj ili sok od ove biljke sprečava njihovo lepljenje za zidove urinarnog trakta.

Ova čudesna voćka, takođe, smanjuje broj bakterija u usnoj duplji i tako sprečava plak i upalu desni.

Ono što je možda najvažnije je da ova biljka ima antikancerogena svojstva, sastojci iz nje suzbijaju rast ćelija rakai njihovo širenje u organizmu.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *