Petnaestoro mladih iz Rusije, Italije, Španije i Srbije na kampu u Nišu

Volonteri iz Rusije, Italije, Španije i Srbije, njih 15-oro učestvuju na međunarodnom volonterskom kampu “ NiFoTurizam „, koji se održava od 31.07 – 11.08.2017. godine u Nišu.

Međunarodni volonterski kamp realizuje udruženje „Zeleni ključ“ iz Niša u partnerstvu sa NiFoto kolektivom, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije a uz podršku Ministarstva omladine i sporta RS kroz program Mladi su zakon. Podršku smo obezbedili i od Grada Niša, gradskih opština „Crveni Krst“ i „Niška Banja“, kao i od mnogih firmi i kompanija iz biznis sektora, Ereciklaža, Unijapak, Mak Internacional, Dijamant, Don Don, Frikom, Pekara Branković, Benni, Yumis.

Tokom kampa volonteri će biti smešteni u sportskoj hali Sportskog Centra Čair u Duvaništu, u sali „Dušan Radović“. Mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini i ponudimo im našu bogatu kuhinju, poštujući njihove navike u ishrani, kao i da im predstavimo grad Niš u najboljem svetlu, koliko je to moguće, da osete duh Niša i širokogrudost i gostoprimstvo nas Balkanaca.

Njihov zadatak na kampu je veoma zanimljiv i dinamičan.

Zajedno sa mladima iz NiFoto kolektiva i udruženja Zeleni ključ, fotografisaće grad Niš, sa posebnim akcentom na okolinu, i sve postojeće i potencijalne turističke lokacije i prirodne vrednosti. Tokom kampa, svoje utiske i fotografije, postavljaće na društvene mreže i biti promoteri grada za potencijalne turiste. Bazu fotografija iskoristićemo, u nastavku naših aktivnosti, a nakon kampa, za izradu jedinstvenog zelenog foto onlajn vodiča okoline Niša. Mladi iz zemalja širom sveta, zajedno sa mladima iz Niša i Srbije, razmenjivaće svoja iskustva, družiće se učiti jedni druge o kulturi naroda zemalja iz kojih dolaze i sličnim temama. Zeleni ključ če se potruditi(do sada smo organizovali niz kampova), da kao i uvek budemo dobri domaćini, kako bi naši volonteri poneli iz Niša samo pozitivne utiske.

Jedan od značajnijih ciljeva ovoga kampa, jeste i promocija svega što okolina Niša može da pruži sa aspekta relaksacije, odmora i rekreativnog sporta, za lokalno stanovništvo, ali i turiste koji žele aktivni turizam. U planu su tereni na teritoriji svih gradskih opština, klisure Miljkovačka, Jelašnička, Sićevačka, Male hidro elektrane, izletnička mesta pored reka, pre svega Nišave, prirodno okruženjeverskih objekata, vidikovci, Kamenički Vis, banje Topilo, Vidrište i Niška Banja, i mnogo toga još.

Sve društveno odgovorne kompanije i institucije koje su pomogle kamp.

Važno nam je da istaknemo i sve zelene urbane oaze u samom gradu, i njihov značaj za kvalitet života i životne sredine. U obilascima na ternu pomoći će nam PAK MOSOR i biciklistički klub Naissus018. Rezultati kampa u vidu velike foto izložbe desiće se 10. avgusta, kada će strani volonteri zajedno sa nama predstaviti fotografijama svoje gradove i države, kao i sve što smo fotografisali tokom kampa. O daljim aktivnostima, i konkretnim akcijama ćemo Vas redovno obaveštavati.

Obzirom da se Zeleni ključ, prioriteno bavi temama iz oblasti zaštite životne sredine i ekologije, što skupa jeste održivi razvoj (posebno insistiramo na ovom konceptu razvoja), pažnju javnosti skrenućemo na ekološke probleme i rešenja, akcijom rasčišćavanja keja na Nišavi i postavljanjem mozaik ploča u gradskoj bašti, sa motivima biljaka i životinja, pored promocije prirodnih vrednosti okoline Niša u cilju zaštite i očuvanja i razvoja održivog turizma.

Međunarodni volonterski kampovi su jedinstveni oblik volonterskog rada i u svetu postoje 100 godina dok se u Srbiji održavaju poslednjih 28. Učesnici iz različitih zemalja radom na kampovima daju svoj doprinos pre svega razvoju lokalnih zajednica u kojima se realizuju.

Kroz ovogodišnji program „Mladi su zakon“, omogućena je realizacija 34 međunarodna volonterska kampa širom Srbije u koje će se uključiti više od 630 mladih ljudi iz inostranstva i cele Srbije, a koji će se na svrsishodan način staviti na raspolaganje u službu razvoja lokalnih zajednica, u ukupnoj dužini od 460 dana i 38.000 volonterskih sati.

Tekst pripremila: Olivera Milošević, organizacija: Zeleni ključ

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Jedan komentar na “Petnaestoro mladih iz Rusije, Italije, Španije i Srbije na kampu u Nišu

  1. Pingback: Petnaestoro mladih iz Rusije, Italije, Španije i Srbije na kampu u Nišu | Niške Vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *