Pametan telefon čije ćemo komponente menjati kao na računaru?

phonebloks tekstHolanđanin Dejv Hakens smatra da je način na koji ljudi kupuju današnju elektroniku potpuno pogrešanan. Kada izađe neki novi uređaj, stari se baca u đubre ili ostavlja na policu da skuplja prašinu. Dejv želi da to promeni i to na „lego-način“, tako da se delovi telefona mogu zameniti. 

Hakens je predstavio svoj dizajn za Founbloks (Phonebloks) – pametan telefon koji ima odvojive komponente na svojojoj prednjoj i zadnjoj strani, tako da se sve – od procesora do kamere – može lako nadograditi.

Cela ova naprava drži se zajedno uz pomoć šupljikave ploče. Founbloks se tako sastoji od središnje ploče koja je konektor između ekrana i ostalih hardverskih komponenti koje čine telefon – od procesora, preko kamere do Wi Fi veze i može se slagati kao LEGO kockice.

Osim što na ovaj način svako može da ima mobilni kakav želi, druga prednost je u tome što Phonebloks pomaže okolini jer smanjuje količinu elektronskog otpada.

Zasada je ovo samo koncept, a Hakens tvrdi da dobija mnoštvo mejlova i tvitova sa pozitivnim komentarima.

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *