O osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama u trećoj emisiji „Građani novinari“

Savremen način života stavlja brojne izazove pred sve nas, a da li ste se zapitali pred kakvim se sve izazovima nalaze osobe sa invaliditetom, kao i članovi njihovih porodica?

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 800.000 ljudi koji imaju neki vid invalidnosti. Iako po svim međunarodnim i državnim pravnim aktima osobe sa invaliditetom imaju sva ljudska prava i slobode, oni ta prava u praksi vrlo teško ostvaruju, pa tako spadaju u jednu od najmarginlizovanijih društvenih grupa.

Pored toga što se teže zapošljavalju, što se sreću sa teškoćama u obrazovanju, osobe sa invaliditetom zbog brojnih prepreka u vidu društvenih predrasuda i fizičkih barijera teško ostvaruju i svoje pravo na brak i porodicu.

Zato se osobe sa invaliditetom teško odlučuju da zasnuju svoje porodice, a kada to i učine retko se govori o tome sa kakvim se sve izazovima suočavaju kako oni sami, tako i članovi njihovih porodica, a najmanje se govori o tome sa kakvim teškoćama se susreću deca čiji roditelji su osobe sa invaliditetom.

Upravo iz ovog razloga u našoj trećoj emisiji specijala “Građanin novinar” govorimo o ovoj temi sa našim gostima – članovima porodica osoba sa invaliditetom. Takođe, pitali smo i građane Niša i Srebrenice šta misle o ovoj temi i koliko su upoznati sa svim izazovima sa kojima se susreću naši sugrađani i sugrađanke sa invaliditetom i njihove porodice.

Slušajte našu emisiju od 15h na Super radiju i saznajte više o ovoj temi o kojoj se inače malo govori, a koja je izuzetno važna za sve nas.

Projekat „Građanin/ka novinar/ka“ Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin“ i Super radio realizuju u partnerstvu sa udruženjem „Prijatelji Srebrenice“ i UPS Mediom iz Srebrenice.

Tekst: Slađana Božilović

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *