Onaj koji je pokorio astečko carstvo

vivNa današnji dan 1547. godine umro je Fernando Kortez, španski osvajač i moreplovac. Upotrebom vatrenog oružja, koje je do tada bilo nepoznato domorocima, sa samo 700 vojnika osvojio je grad Meksiko (15219, a zatim i celu zemlju (1525). Tako je u toj oblasti teritorijalno nastala vicekraljevina Nova Španija u kojoj je lokalno indijsko stanovništvo pobijeno i desetkovano. Pretohodno je uz užasne represije slomio nedovoljno jak otpor Asteka, potpuno im razorivši carstvo. Posle dugotrajnog i svirepog mučenja ubio je i Kuatemoka, poslednjeg astečkog cara. Na pokorenim teritorijama proglasio se generalnim guvernerom, sprovodeći nad podanicima samovolju i teror.

Takođe 2. novembra:

1804. Napoleon Bonaparta, francuski vojskovođa i kralj postao je car Napoleon I Bonaparta, kog je u Parizu krunisao lično papa Pije VII.

1859. Rođen je Žorž Sera, francuski slikar. Osnivač je i glavni predstavnik škole poentilista. Bavio se više svetlošću nego neposrednim opažanjem. Nanošenjem mnoštva tačaka čistih spektarskih boja, najčešće je stvarao pejzaže, prizore iz cirkusa i s kupališta. Umro je 29. marta 1891. godine.

1914. Rođen je Bratislav Bata Miladinović, srpski reditelj, glumac i pedagog. Kroz „malu Batinu školu glume“ u Radio Beogradu prolazila su deca školskog uzrasta koja su kroz kreativnu igru savladavala prve pojmove o sceni, scenskom kretanju i oplemenjivali svoj govor, da bi vremenom stasali u prave glumce. Iznedrio je mnoge buduće prvake beogradskih pozorišta, među kojima su i Ržica Sokić, Milutin Butković, Svetlana Bojković, Danica Maksimović, Jadranka Selec, Svetislav Goncić i mnogi drugi. Umro je 1994. godine.

1923. Rođena je Marija Kalas, grčka operska umetnica. Jedna je od najvećih svetskih operskih umetnica. Karijeru je započela 1947. godine kao lirski sopran neobično nežne boje glasa i od tada sa ogromnim uspehom peva na najvećim svetskim operskim scenama. Igraa je dramske i lirske živopisne uloge. Sugestivnom glumom i glasom izuzetnog raspona s lakoćom je savladavala i najteže operske deonice. Umrla je 16. septembra 1977. godine.

1973. Rođena je Monika Seleš, američka teniserka srpsko-mađarskog porekla. Pripada redu najvećih šampionki „belog sporta“ svih vremena. U bogatoj i na trenutke dramatičnoj karijeri osvojila je tri od ukupno četiri svetska grend-slem turnira (osim „Vimbldona“), kao i sedamdesetak drugih najjačih WTA turnira sveta. U četiri navrata je trijumfovala na Otvorenom prvenstvu Australije, a kada je prvi put osvojila „Rolan Garos“, bila je najmlađa u istoriji tog grend-slem turnira (imala je 16 godina!). Titulu u Parizu je potvrdila i naredne godine, da bi onda postala šampion Otvorenog prvenstva Amerike. Dugo je održala rekord od 33 odigrana seta bez izgubljenog gema, da bi posle WTA turnira u Hamburgu 1993. godine, nakon što je na samom terenu bila teško ranje ubodima nožem s leđa, zauvek izgubila mesto broj 1 na WTA listi. Posle duže pauze vratila se tenisu, alo više nikad nije bila tako uspešna. Od aktivnog igranja se zvanično oprostila 2004. gopdine. Njena autobiografija je objavljena pod nazivom „Monika – od straha do pobede“.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *