Nušićevski vodviljski performans sa političkim zadahom

mika tambura-tekstTetkin i tečin, ili kako se izbor za Upravnika pozorišta pretvara u Nušićevski vodviljski performans sa političkim zadahom.

Iako su se pre imenovanja na mesto Tetkinog i tečinog vd direktora na sceni Narodnog pozorišta igrala tri Nušićeva komada – Gospođa ministarka, Ožalosćena porodica i Ne očajavajte nikad, Tetkin i tečin VD direktor je za svega godinu dana postavio i upregao ansambl u jos tri Nušića – Svet, 915. (koprodukcija sa Pozorištem iz Kruševca) i Sumnjivo lice (koprodukcija sa Bitoljskim narodnim teatrom).

I takav programski koncept bi u nekim stručnim krugovima mogao da se definiše kao inovacija mladog Tetkinog i tečinog VD direktora da nije u pitanju totalna improvizacija i neprepoznavanje činjenice da sve to i toliko Nišu nije potrebno niti ima smisla. Takva gomila Nušića u jednoj pozorišnoj kući u svega dve sezone!

A SVE JE POČELO KADA SE U ULOZI GOSPOĐE MINISTARKE POJAVIO SAVETNIK ZA KULTURU KOJI JE IMAO ZADATAK DA ROĐAKU NAĐE NEKO LEPO MESTO U PROVINCIJI DA SE TAMO DETE NAUČI, PA DA SE TEK ONDA VIDI ŠTA DALJE.

Za one koji se priče tog komada ne sećaju: Gospođa ministarka ima zadatak i potrebu da zaposli svoju rodbinu (mislim u predstavi). Ali sve se to otrglo kontroli.

Savetnik za kulturu se prvo podsvesno, a zatim i vrlo svesno pretvorio iz MINISTARKE u MINISTRA KULTURE (iako je na tom mestu već bio postavljen drugi čovek). Ali kad te uloga ponese tu nema pomoći osim na psihijatriji.

Sebe je imenovao za Predsednika UO Narodnog pozorišta u Beogradu a Tetkinog i tečinog za VD direktora Narodnog pozorišta u Nišu.

Onda je saznao da je Niš u rimsko doba bio veći od Rima i da je Konstantin pored porodičnih bahanalija i raznih kriminalnih radnji napisao (ili prepisao) tzv. Milanski edikt davne 313. godine i da je od tada proslo 1700 jubilarnih godina.

Saznao je da je za to državna kasa izdvojila neke milione evra, ali i da provicijalci iz Niša neće umeti to da potroše. Pogotovu ne politički debitanti tek uzletele SNS eskadrile.

“Mejdžer of Niš city“ je oberučke prihvatio ideju da se SATEVNIK ZA KULTURU ili PREDSEDNIK UO NP BEOGRAD ili MINISTAR KULTURE IZ SENKE lati tog teškog zadatka.

U Nišu je, fola radi, imenovan ORGANIZACIONI ODBOR OBELEŽAVANJA GODIŠNJICE MILANSKOG EDIKTA sa članovima koji su popadali sa različitih političkih planeta. Sa jedinim zadatkom da se slikaju zajedno kada se za to ukaze prilika i da slušaju SAVETNIKA ZA KULTURU. Jer on je iz Beograda a oni tamo znaju sve. I kako se sve to radi a bogami i naplaćuje.

Za uzvrat mali Tetkin i tečin bi praktikovao u Narodnom pozorištu u Nišu sa zadatkom da sve državne pare koje stignu u Niš odmah preusmerava ka beogradskom Narodnom pozorištu, gde ce SAVETNIK znati šta će i kako će sa tim. Jer on je tamo gazda. Iako je u pitanju državna institucija. Ko te pita? Pa oni su pobedili.

I tako je krenulo.
Prvo svečana akademija (naravno u pozorištu) sa nastupom RUSKOG HORA! Ne verujem da je Konstantin baš to slušao i voleo – ali ajde.

Zatim skupi pozorišni igrokaz „Konstantin“ u koprodukciji sa NP Beograd. Svi su tu omastili novčanike osim niških glumaca. Kažu za njih je čast da u tome učestvuju. Za ostale dobra tezga.

Pa reciklirana muzika Sanje Ilića pod naslovom „Konstantinus Magnus“. Da se naježiš! Mislim od naslova.

Onda gostovanja Beogradske opere iz beogradskog Narodnog pozorišta. Savetnikovog. Pa Slobodan Trkulja sa Konstantinovom muzikom! Gde li su samo našli te note?

Izložba „Konstantin“ koja je prvo morala da bude u Viminacijumu (Kostolac), pa u Beogradu, pa tek onda u Nišu. Da se valjda navežba prvo – da ne dolazi nespremna.

I pre neki dan CENTRALNA PROSLAVA. Najavljivali su prvo 100.000 hodočasnika na Misi Kardinala Skole i to na aerodromu kao mestu gde mogu komotno da stanu. Onda su je preselili na Stadion u Čairu da 20.000 mogu komotno da stanu! A došlo je njih jedva 2.000 i vrlo su komotno stali na četvrtini istočne tribune stadiona.

Turistička organizacija Niša je na osnovu procena bukirala sve hotele oko Niša i sve u Nišu. Dobro. Važno je da smo hteli. Jbg.

“Mejdžer city of Niš“ se slikao sa vaznim ljudima (njemu naravno). Ući će mu u CV. Verovatno će i napredovati.

ZAUZVRAT MORAĆE I DA PROGUTA NEZAKONITO POSTAVLJANJE TETKINOG I TEČINOG malog za REGULARNOG UPRAVNIKA NARODNOG POZORIŠTA.

Naime, TETKIN I TEČIN nema neophodnih pet godina radnog staža za to radno mesto, pa su se PRAVNE SLUZBE SNS-a setile da su i četiri godine studiranja RADNI STAŽ! I ubeđuju sve normalne Nišlije da neznaju da računaju!

Neki kažu da ovo ne bi ni Branislav Nušić mogao da smisli!

Nalazište MEDIANA ostalo je nepokriveno i zatvoreno tokom cele ove godine. A pravili smo svečano potpisivanje ugovora sa kostimima i dvokolicama i šampanjcem.

Spomenik KONSTANTINU će podići neki sledeći političari.

SAVETNIK će otići na novu funkciju u inostranstvu.

Nišlije pak, računaju da će račun gradski SNS platiti na sledećim izborima. I unutarpartijskim i opštim.
Umesto nečeg trajnog što bi trebalo da bude mamac za turiste, ostaće nam samo uspomena da smo imali i propustili šansu.
I da ljuljamo TETKINOG I TEČINOG dok ne poraste. Do Beograda.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *