Noć posvećena pozorištima i u Nišu

noc pozorista tekstManifestacija „Noć pozorišta“ biće održana u subotu 15. novembra u 24 grada širom Srbije među kojima je i Niš. Ova međunarodna noć održava se u još 11 evropskih zemalja i to od 2008. godine, a Srbija će po 4. put otvoriti vrata svojih pozorišta, studentskih pozorišta i kulturnih centara.

Osim predstava u Nišu, ali i u drugim gradovima i opštinama koji učestvuju u manifestaciji, biće izvedeni i propratni programi u vidu performansa, radionica, muzejskih postavki i dramskih čitanja.

Zainteresovani će u našem gradu tokom „Noći pozorišta“ moći da posete 3 kulturne institucije – Niški kulturni centar, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra i Pozorište lutaka.

Ova manifestacija se održava u okviru međunarodne mreže European theatre night koji je pokrenut u Hrvatskoj sa ciljem da podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti.

Program

POZORIŠTE LUTAKA NIŠ – ulaz slobodan
18:00 Multimedijalna prezentacija „Priče lutkarskih čarobnjaka”
Voditelj programa: Davorin Dinić, glumac Pozorišta lutaka Niš

NIŠKI KULTURNI CENTAR – ulaz slobodan
18:00, TRIBINA O POZORIŠNOM ŽIVOTU – JAVNO ČITANJE DRAMSKOG TEKSTA kao značajna pozorišna forma.
Učesnici tribine: Miroslav Jović, direktor Studentskog kulturnog centra; Ivana Savić, direktorka Pozorišta lutaka; Ivan Vuković, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu; Aleksandar Mihailović, glumac u Narodnom pozorištu u Nišu i prvak drame; Jasminka Hodžic, glumica u Narodnom pozorištu u Nišu; mladi glumac Miloš Cvetković; dramski pisci Dejan Stoiljković i Branislav Janković; Velibor Petković, novinar, profesor, pisac, analiticar; Dejan Petković koji je na doktorskim studijama sa temom Postdramski teatar na FDU u Beogradu; pozorišni kriticar Slobodan Krstic i drugi.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR – cena karte 100 dinara
20:00, kamernoj sceni SKC-a, predstava „Beogradska Trilogija“ po tekstu Biljae Srbljanović
Režija: Aleksandar Mihailović
Asistent režije: Mladen Milojković
Kostim i scenografija: Ivana Savić
Scenski pokret: Zlata Hodžić

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *