Noć muzeja u dvorištu Crvenog krsta

milojko-lesjanin

Portret Milojka Lešjanina izložen u salonu Crvenog krsta, Foto: Super radio

U Noći muzeja ljubitelji umetnosti, ali pre svega istorije imaće priliku da pogledaju postavku u dvorištu organizacije Crveni krst Niš povodom 150 godina Međunarodnog Crvenog krsta i 135 godina Crvenog krsta u Nišu.

Koliki je znacaj ove organizacije u svetu, kako i kada je formiran Crveni krst u Srbiji i Nišu, da li je ovo najstarija socijalno-zdravstvena institucija u Nišu, preteca Hitne pomoci, Vojne i Gradske bolnice, Doma za nezbrinutu decu – sve cete to moci da saznate u Noci muzeja u subotu, 18. maja.

Predavanje na temu istorije Crvenog krsta, o najznačajnim aktivistima, osnivačima i ljudima koji su kroz istoriju vodili Crveni krst u Nišu govoriće sekretar niškog Crvenog krsta Stojan Prokopović od 21 sat u izložbenom salonu ove organizacije.

crveni krst kasica

Kasica za prikupljanje donacija korišćena do sredine 60ih godina. Nosila su je deca aktivisti Crvenog krsta, Foto: Super radio

Takođe, večeras će biti izloženi eksponati koji svedoče o učešcu ove organizacije u svim značajnim istorijskim momentima u Srbiji, predmeti koji su korišceni u radu Crvenog krsta u ratovima, ali i izmedu dva rata.

Takođe u dvorištu Crvenog krsta u Obrenovićevoj 39 večeras će biti izložene slike mladih, perspektivnih, ali nedovoljno afirmisanih umetnika – Stefana Sladića, Ognjena Tepavčevića, Darka Nikolića, Dušana Stankovića, Nikole Stankovića i Mladean Stankovića.

Oni su kao grupa do sada izlagali tri puta: u Evropskoj kući 2009, niškoj Tvrđavi 2010. i u Kupina bioskopu 2012. godine.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *