Nišville šalje muzičare iz Srbije u Kinu, a zbog jednog se posebno radujemo

Zahvaljujući saradnji Nišville jazz festivala i Kineske jazz asocijacije, mladi niški skasofonista Filipš Stipsić dobio je poziv da u drugoj polovini septembra boravi u Kini kao član internacionalnog jazz big benda, koji se okuplja povodm samita ministara kulture zemalja istočne i centralne Evrope (CEEC), čiji će domaćin biti ministar kulture Kine.

Filip Stipsić je član rhythm & blue – jazz – soul satava Benny Brickman, nekoliko combo jazz sastava, a na poslednjem izdanju Nišvila bio je član Nišville tango big band projekta.

Veri Naiss

Izabran je od desetak muzičara koji su poslali svoje profesionalne biografije – za člana internacionalnog orkestra.

Filip Stipsić je i jedan od mladih muzičara koji je nekoliko meseci radio selekciju muzike na Super radiju, a bio je i gost poslednje emisije Zenica-Niš Calling koja je na Dan mladih održana na Open Stage-u Nišvil džez festivala.

Interesantnu priču o tome kako je ovaj mladi muzičar krišom od roditelja učio da svira saksofon, pri tom želeći da ostane anoniman, možete pročitati OVDE.

Takođe, posredstvom Nišvilla i Kineske jazz asocijacije, ove jeseni će dva sastava iz Srbije održati više nastupa u Kini.

The China-CEEC Jazz Big Band project, ili skraćeno CEEC Jazz Big Band okupiće 16 jazz muzičara iz Centralne i Istočne Evrope, kao i dva kineska muzičara koji će učestvovati kao dirigent i kompozitor.

Nastup CEEC Jazz Big Banda planiran je za 23. septembar u Guandžou (Hangzhou, Zhejiang Province, China).
Na programu big benda naći će se jazz standardi kao i kompozicije gostujućih kompozitora specijalno napisane za tu priliku, a sve u cilju promocije muzičke saradnje između Kine zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i podsticanja saradnje umetnika Kine i CEEC.

Saradnja Nišvila i Kineske jazz asocijacije je počela pre tri godine kada je direktor Nišvila Ivan Blagojević (sa direktorima jazz festivala zemalja Centralne i Istočne Evrope) kao gost te instituciuje boravio uz Kini, a nastavljena već sledeće godine, kada je kineski sastav Golden Buddha Jazz Band nastupao na Nišvilu.

Nišville je, takođe preko Kineske jazz asocijacije pozvan da organizatortima koncerata i festivala u Kini predloži sastave iz Srbije za gostovanja u toj zemlji – što će, takođe ove jeseni biti i realizovano nastupima u Kini niškog sastava Very Naiss i beogradske grupe Milan Petrović Quartet.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *