Nišville 2019 otvara kultni soul saksofonista Maceo Parker

Nišville 2019 počinje u četvrtak, 8. avgusta, a otvoriće ga Mejsio Parker, soul saksofonista, svojevremeno najpoznatiji kao član duvačke sekcije benda Džejmsa Brauna.

On se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena sarađujući sa Prinsom, Rejom Čarlsom, Kitom Ričardsom, kao i grupama Parliamnet Funkadelic, Red Hot Chili Peppers, Jane’s Addiction i drugima.

Parker potiče iz muzičke porodice iz Kinstona u Severnoj Karolini, a „probio“ se na scenu sa 19 godina, kada je kao „deo paketa“ sa bratom bubnjarem, Melvinom Parkerom počeo da svira sa Džejmsom Braunom. Tokom godina, on i drugi članovi Braunovog benda su dolazili i ponovo se priključivali Braunu, a u međuvremenu je svirao i u grupama Maceo & All the King’s Men i Parliament Funkadelic. Od ’90-tih godina gradi solo karijeru, a njegov prvi album „Roots Revisited“ proveo je deset nedelja u vrhu liste „Billboard Contemporary Jazz Charts“.

Sarađivao je i sa Kendi Dulfer na lajv albumu „Life on Planet Groove“, ali i sa bendom De La Soul, a od 2000-tih i sa Prinsom i njegovom pratećom grupom New Power Generation.

Jula 2012 godine Mejsio Parker je u Parizu dobio prestižni nagradu za životno delo „Victoires Du Jazz“. Poslednjih godina nastupa u nesmanjenom tempu – godišnje održi i preko 290 koncerata širom sveta.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *