Nišvil pospešuje irgazam (mada naučno još uvek nedokazano)

Četvrtak uveče i reka ljudi niz tvrđavu. Klinac čeka na gratis tursku, za mamu. Mora mama da dođe kaže promoterka, mada ne znam da li millenialcima raste rep od kafe ili su prevazišli tu fazu evolucije. Idemo da podignemo narukvice i zaputimo se…negde. Na Open stejdžu izvesni bend iz Italije svira klasični, lagani džez. Možda bismo i došli na vreme da postoji satnica. Ovako, sedamo i pratimo 2-3 kompozicije, ali nije to energija koja mi treba. Marija odlučuje da ostane, jer joj zvukovno prijaju.

„Zovite me ako ima nečeg interesantnijeg.“

Mural kod izgorelih ateljea, delo Pavla Perića i Eška Kurtića; Foto: Milica Blagojević Betty

Meni već kod girosa u food corneru jeste interesantnije, jer srećem neke drage ljude, ali to nisam joj javila. Okrenemo Milan i ja krug, uhvatimo i red za slikanje kod grafita, nađemo se opet s Marijom, a ona mi saopštava da je doživela irgazam. Da li je toliko bilo dobro da je počela sa brka samoglasnike? Je l’ nas zato oterala, ovaj nastup je bio samo izgovor? Gde u Tvrđavi prepunoj ljudi?

„Irgazam – to ti je vrhunac čulnog uživanja.”

Guglam. „Prikazani su rezultati za orgazam“.

„Eargazam se piše. „Ear“ kao uvo.“

Nakon što smo obogatili vokabular, idemo na Main. „Ovi su headlineri, a i sviraju neki brži ritam, slušali smo u kacelariji danas.“ U nadi da stižemo taman na nastup Mejsija Parkera, shvatamo da program (da, za mejn postoji satnica) kasni celih sat vremena i da Lydian Sound Orchestra ft. David Murray super ide ako hoćeš da se opružiš i čitaš neku knjigu, ali da što se rasanjivanja tiče za nas nema mnogo izgleda, s obzirom da radimo u petak, pa se tako razilazimo nešto posle ponoći.

Druge je večeri Malina Moje opravdala to što nas mesecima unazad posmatrala sa postera, bilborda, Fejsbuka i Instagrama.

„Išao sam da se slikam kao najveći fan tamo“, pričao mi drug posle na Midnajtu. I zaista je pristupačnost jedna od lepih stvari na Nišvilu. Pod pristupačnošću mislim na

pristup izvođačima (mada ne treba zanemariti ni cene pića, 60 rsd košta voda! (ko je vikend pre toga na festivalu bio, razumeće možda zašto sam vodu kao primer uzela)).

„Pitao sam je je l’ zna da njeno ime na srpskom znači raspberry.“
„I šta je rekla?“
„”Oh, really? Nice!” A možda je samo bila učtiva i ja sam 58. koji joj to kaže.”

Israel Vibrations su sledeći. Ovo „Israel“ ne zvuči uzbudljivo.“ Nije baš da sam očekivala da će izvoditi molitve za šabes, ali nisam ni očekivala onako dobar rege kakav je usledio, što za Jamajčane, odakle i potiče bend, nije ništa čudno. Takva je energija izbijala iz vidno oronulih muzičara, da smo se u jednom trenutku zapitali da li nose maske i da li su štake samo rekvizita.

Israel Vibrations Foto: Milica Blagojević Betty

Na Midnajt stejdžu neki fini latino ritmovi.

Organizatori su treće festivalske večeri rešili da se tako drže satnice da ih je umalo publika izviždala kada su doveli u pitanje vraćanje benda Džamala Tomasa na bis sa još malo r’n’b-a, da razmrda kukove.

Jamal Thomas Band
Foto: Petra Nešić

A vrcalo je sve i od Seun Kuti and Egypt 80 benda, egzotičnih muzičkih instrumenata na sceni i crnkinja u šarenim kostimima.

Seun Kuti and Egypt 80 band;
Foto: Petra Nešić

Hip-hop stejdž se opet kao Pepeljuga prerušio u Midnajt, nakon Stereo banane, pa smo tamo đuskali do jutarnjih časova uz Mad Mats Karlsson-a.

„Uopšte ne zvuči kao Šveđanin“, komentarišem ovog DJ-a . Ako ste od salsa ritmova čuli da nešto lupa, to se opet moje predrasude razbile.

Mada mi u startu ideja da u 22-23h uveče slušam razglabanje na neku temu iz književnosti i sl, nije zvučala sjajno, rešila sam da veče počnem na Jazz&Book session-u zbog dva Marka: Đurića i Šelića. Pre toga je trebalo da se završi sesija na temu 50 godina od poletanja sa Meseca –Nova Galaksija, ali se činilo da će da potraje duže nego Nišvil sam. Sesija #JazzyWordsOFFreedom19 koja je trebalo da počne u 21:45h, počela je u 22:15h. Bez Marčela.

Reporterka sa Markom Đurićem
Foto: Petra Nešić

a) ili mu nisu uplatili dodatni honorar za ovo
b) ili se uspavao/zapio/uhvatila ga gužva u saobraćaju negde
c) ili nije ni potvrdio učešće, nego je samo bio pozvan

Vidim da mikrofon šeta u suprotnom pravcu od Đure, a s obzirom da se znamo iz pozorišnih svetova, pitaću ga o čemu su pričali kada se budemo videli, jer evo unervozila sam se samo dok pišem ovaj deo izveš…

d) Marčelo nema klona

je tačan odgovor! Paralelno sa sesijom je imao nastup na Hip Hop stejdžu i iz vrlo opravdanih razloga se nije pojavio. Našli smo odgovor na pitanje, malo se nagutali prašine, i super proveli, pa produžili na Boba Geldofa i đuskali uz ritmove roka.

Bob Geldof Foto: Milica Blagojević Betty

„Jao, ja ne mogu da prestanem“, skakutala je Marija, jedva smo je za selfi zaustavili dok je išao bis.

Selfi Foto: Petra Nešić

Vlatko Stefanovski je na drugoj bini pokazivao organizatorima na sat, a njegov sin je tako cool za bubnjevima skidao pokrete i ritam bubanjara Boba Geldofa. Vlatko je i Janu i basisti Ivanu Kukiću dao prostora za svoje solo deonice i uz neke svima poznate ritmove zatvarao lagano ovogodišnji festival. Mi smo se negde pred početak kraja izvlačile iz gužve, uvežbavajući „prespavati jutro, prespavati vek kako li je tek’“ za početak radne nedelje, jer da smo uvežbavale „I don’t like Mondays“, možda bi se našao negde neki „life couch“ da nas prekine s „nije problem u ponedeljcima, problem je u vama“, a meni ne bi preostalo ništa drugo nego da se složim, s obzirom da kad sam u nedelju na kukanje svog dobrog druga kako je morao da ode na posao da rešava kvar odgovorila s „Evo, i ja radim, neće izveštaji s festivala sami da se pišu“ dobila jedva „seen“. Shvatila sam da zvučim podjebavajuće, ali ovaj izveštaj se stvarno nije sam napisao.

Vlatko Stefanovski trio
Foto: Milica Blagojević Betty

Ostatak foto utisaka Milice Blagojević Betty pogledajte u albumu na našoj fejsbuk stranici.

Naslovna fotografija: Milica Blagojević Betty

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *