Nisu isključivo „tamo neki stranci“ žrtve trgovine ljudima

trgovina ljudima slajdOktobar je mesec posvećen borbi protiv trgovine ljudima, a da bi što efikasnije radile na prevenciji ovog problema osam udruženja iz Srbije pre 14 godina ujedinilo se u Anti trafficking mrežu (AT mreža). Mreža je nosila ime ASRTA do pre godinu i po dana kada je preimenovana i glasi AT mreža.

Okupljene oko slogana „Samo zajedno možemo sprečiti trgovinu ljudima“ aktivistkinje AT meže su danas u glavnoj pešačkoj ulici u Nišu, uprkos povremenoj kiši, priredile ulični performans držanja transparenata.
Najveći od njih koji je samim tim i privukao pažnju mnogih sugrađana, ne samo da pročitaju već i da fotografišu, glasio je:

„Informiši se! Budi na oprezu! Ne dozvoli da postaneš žrtva trgovine ljudima“.

Ali pre informisanja treba razbiti predrasudu da su žrtve „neki strani državljani ili siromašni građani“, jer žrtve trgovine ljudima bivaju i obrazovani i bogati, kako žene tako i muškarci.

Najveći utisak sa ove akcije je mama sa malim sinom,  koja mu, nakon čitanja transparenata, objašnjava šta je trgovina ljudima.

Ukoliko vi, kao pojedinac, ili kao udruženje želite da se pridružite u rešavanju problema trgovine ljudima obratite se nekoj od članica AT mreže.

Aktivne da kroz prevenciju smanje problem trgovine ljudima, u okviru AT mreže su ASTRA – Beograd, Nezavisni ženski centar – Dimitrovgrad, SOS za žene i decu žrtve nasilja – Vlasotince, PAOR – Zrenjanin, Centar za devojke – Užice, Odbor za ljudska prava – Vranje, Centar za prava žena – Vršac i Centar za devojke iz Niša, koji koordinira AT mrežom.

Više fotografija ja ulične akcije možete pogledati ovde.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *