Niški lutkari se iz Istočnog Sarajeva vratili sa dve nagrade

Glumci Pozorišta lutaka u Nišu navikli su nas da se sa festivala ne vraćaju bez nagrada. I nisu nas izneverili ni ovog puta.

Na Osamanestom međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”, koji se održavao od 1. do 6. oktobra u Istočnom Sarajevu, predstavi “Olovni vojnik i balerina” Pozorišta lutaka Niš, dodeljene su dve nagrade stručnog žirija i to za najbolju kolektivnu pozorišnu igru (Srđan Miljković, Mirjana Đorđević, Davorin Dinić, Mladen Milojković, Jelena Đorđević) kao i za animaciju Mladenu Milojkoviću za ulogu Grbe.

Gran pri festivala dodeljen je Dečjem pozorištu iz Subotice za predstavu „Ivica i Marica“.

U takmičarskom programu festivala učestvovala su pozorišta iz Slovenije, Estonije, Egipta, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije, a žiri je zasedao u sastavu: reditelj i profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, teatrolog Nataša Glišić i muzikolog i kompozitor Peđa Hart iz Republike Srpske.

Predstavu “Olovni vojnik i balerina” je za tri dana videlo više od 700 mališana.

U okviru festivalskog programa izvedena je dva puta na sceni Kulturnog centra u Istočnom Sarajevu, dva puta na sceni Kulturnog centra na Palama, a gostovala je i na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, čime je otpočeta saradnja sa ovim teatrom.

Ovogodišnje osamnaesto, jubilarno izdanje “Lut festa” potvrđuje ne samo da je ovaj festival zauzeo značajno mesto u kulturnoj politici Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, već i da je dostigao okvire svetskih pozorišnih festivala za decu.

Predstavu „Olovni vojnik i balerina“ režirao je bugarski reditelj Darko Kovačovski, a premijera je izvedena decembra 2015. godine.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *