Niš u znaku stogodišnjice od početka Velikog rata

polaganje venaca

Izvor: Fejsbuk stranica gradonačelnika Niša Zorana Perišića

U sklopu obeležavanja 100 godina ood početka Prvog svetskog rata, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i predsednik Skupštine grada Mile Ilić otkrili su spomen ploču postavljenu na zgradi Banovine u kojoj je 28. jula Nikoli Pašiću uručena depeša o početku Velikog rata.

Gradonačelnik i pedstavnici gradskog i rukovodstva gradskih opština, boračkih i političkih organizacija i udruženja građana položili su vence na spomenik oslobodiocima Niša na Trgu Kralja Milana.

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, ranije jutros članovi “Safari kluba” Niš krenuli su sa Trga Kralja Milana u ekspediciju “Putevima srpske vojske u Velikom ratu“. Svečano ih je, uz primopredaju zastave Niša ispratio i gradonačelnik Zoran Perišić.

Povodom obeležavanja stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata u Nišu danas zaseda i Vlada Srbije.

Pre jednog veka, 28. jula 1914.godine počeo je Prvi svetski rat, samo mesec dana nakon atentata u Sarajevu, u kojem su ubijeni nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga.

Procenjue se da je Srbija tokom rata izgubila između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60 odsto muške populacije.

Niš- 100 godina od početka Velikog rata

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *