Nepoznati detalji života Ive Andrića u knjizi „Kainov ožiljak“

kainov_oziljak txtPoznati niški pisac Dejan Stojiljković („Konstantinovo raskršće“, „Znamenje anđela“) objavio je sa Vladimirom Kecmanovićem („Top je bio vreo“) novi triler pod nazivom „Kainov ožiljak“.

Roman govori o misiji Ive Andrića u nacističkoj Nemačkoj – bio je ambasador Kraljevine Jugoslavije u vreme početka diplomatskih i špijunskih igara. On pronalazi knjigu pesama „Kainov ožiljak“ austrijskog naciste rođenog u Bosni. Andrić, rastrzan između dužnosti, ljubavi i moralnih dilema, kreće u potragu za zagonetnim zemljakom i tajnom njegove knjige.

Dejan Stojiljković je za Super radio rekao da je rad sa još jednim piscem bio donekle i lakši za njega i da su se vodili istorijskim podacima (u koje spadaju i zapisi nemačke obaveštajne službe koja je pratila Andrića) i da su im to bili orijentiri.

On kaže da je to malo poznati deo Andrićevog života, posebno zato što se posle Drugog svetskog rata malo govorilo o toj saradnji sa Nemačkom, jer su neki drugi ljudi došli na vlast, pa su i slike Andrića što sa vladom Cvetković-Maček, što sa nacističkim generalima, bile nedostupne do pre par godina.

Privukao nas je da knjigu pročitamo otkrivši deo zapleta – platonska ljubav između Andrića i Milice Babić, koja je u to vreme bila žena atašea za štampu kom je Andrić bio šef. Naravno, budući da je Andrić bio džentlmen, to nikad nije prešlo granicu dozvoljenog, uprkos brojnim napetim trenucima koji su u romanu i opisani.

„Još jedna pikanterija: Roman „Prokleta avlija“ je imao 600 strana i on ga je pisao tridesetih i poneo je taj rukopis sa sobom u Berlin. Kad je završio roman  (izdat 1954.) imao je stotinak strana. Moja i Vladina teza je da je roman „Prokleta avlija“ metafora za nacistički Berlin, a i jedna velika metafora za totalitarnu državu.“

Dejan Stojiljković kaže da su u saradnji sa Blicom napravili promociju knjige, tako da ona sada može da se kupi ne samo u Laguninim knjižarama, već i na trafikama i u dragstorima.

Pisac očekuje da se već za dve nedelje nađu na vrhu Lagunine liste najčitanijih knjiga, jer je interesovanje, kako kaže, jako veliko. Osim toga on se okreće pozorištu: hit predstava „Durlanski masakr kratežom“ rađena je po jednoj od njegovih priča, a sada radi i na novoj predstavi „Kalčina kafana“ koja će takođe biti rađena u okviru Narodnog pozorišta, dok se u Smederevu priprema predstava po motivima njegovog romana „Duge noći i crne zastave“.

Nastavak ovog romana, „Olujni bedem“, treba da izađe u toku 2015. godine, a radnja prati pad Niša i bitku kod Pločnika.

Preslušajte i razgovor koji smo vodili sa Dejanom Stojiljkovićem.

 

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *