„Nećete se lako ratosiljati knjige“

Danas, 14. maja, Narodna biblioteka ,,Stevan Sremac’’ u Nišu proslavila je svoj 139. rođendan.

Na proslavu ovog jubileja na vrata biblioteke ušle su nama mnoge poznate ličnosti, a jedan od njih je i akademik Matija Bećković koji je istakao da je

Sama činjenica da se još nije desilo da je neki pisac pisao na nekom drugom, osim na maternjem jeziku, govori o tome u čemu je značaj pisaca i čemu oni služe. Jezik je najvažniji arhiv, svedok, najbogatiji rudnik koji ima jedan narod.
Za svako slovo ovog grada imamo po jednog velikana – rekao je Marija Bećković

On je kazao da su njegovi najbolji drugovi Duško Radović i Branko Miljković, ujedno i ,,naši najveći pisci’’, koji uz Stevana Sremca ,,pečate ovaj grad pisanom reči’’.

Na pitanje mogu li novi mediji da potisnu knjigu Bećković je kazao da su knjige trajno dobro, i one napisane pre hiljadu godina mi danas možemo da čitamo, dok diskete moramo često da menjamo.

Danas je Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ savremena institucija sa preko 30 hiljada korisnika, koja raspolaže fondom od preko 350 000 jedinica bibliotekske građe, bogatom zavičajnom zbirkom, savremenom i bogatom digitalnom bibliotekom kao i Kabinetom grafike, jedinom kolekcijom štampane umetnosti u narodnim bibliotekama u Srbiji, sa više od 300 originalnih grafičkih otisaka. Ona je prerasla i postala jedan od lidera ne samo u bibliotečkoj informacionoj delatnosti, već uošte u oblasti kulture i obrazovanja – kazala je danas direktorka biblioteke Stevan Sremac Sonja Šuković.

Pored akademika, gospodina Bećkovića proslavi jubileja prisustvovao je i upravnik Narodne biblioteke Srbije, pisac Laslo Blašković, koji je nišku biblioteku ocenio kao jednu od najboljih u Srbiji, a posebno nakon skorašnjeg renoviranja.

Jubilej je ispraćen muzičkim programom vokalne grupe Konstantin i guslara Radovana Pekovića, kao i izložbom radova Dragane Tipsarevića pod nazivom „Matija“.

Tekst: Anđela Ilić

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *