Najpoznatiji prorok u istoriji

vivNa današnji dan 1503. godine rođen je Nostradamus, francuski astrolog i lekar. Najpoznatiji je prorok u istoriji čovečanstva i lični lekar kralja Šarla IX. Napisao je knjigu „Proročanstva“ u kojoj je na zagonetan način proricao i predviđao budućnost i uglavnom redovno pogađao. Francuski književnik Piter Lemisirije, koji se inače bavi pisanjem o proročanstvima, objavio je o ovom proroku knjigu „Nostradamus, konačan obračun“. Prorok je umro 2. jula 1566. godine.

Takođe 14. decembra:

1911. Rual Amundsen, norveški polarni istraživač, prvi je stupio na Južni pol, pretekavši Roberta Skota, engleskog polarnog istraživača.

1918. Žene su prvi put izašle na birališta u Velikoj Britaniji s mogućnošću da budu i birane za parlament.

1919. U Jugoslaviji je osnovan Olimpijski komitet.

1934. Rođena je Ružica Sokić, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Pripada redu najznačajnijih srpskih dramskih umetnica druge polovine XX veka. Sa osobenim šarmom i specifičnim stilom kreirala je tridesetak glavnih uloga u potorišnim predstavama među kojima se izdvajaju one u komadima „Krmeći kas“, „Ranjeni orao“, „Korešpondencija“, „Dugo putovanje u noć“ „Čudo u Šarganu“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“ i „Leonardova poslednja večera“. Nenametljivom i spontanom glumom dosegla je visoke umetničke domete u monodramama „Tebi, moja Dolores“ i „Ispovest lake žene“. Sa velikim uspehom je gradila i karijeru na velikom platnu (izdvajaju se filmovi „Žuta“, „Kad budem mrtav i beo“, „Užička republika“, „Pun mesec nad Beogradom“ i „Hitler iz našeg sokaka“), kao i na televiziji (serije „Samci“, „Ljubav, ah ljubav“ i „Ceo život za godinu dana“ i telenovela „Jelena“).

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *