Najpoznatiji crnogorski vladika i pisac – Njegoš

vivNa ovaj dan 1830. godine umro je Petar Prvi Petrović Njegoš, crnogorski pisac, vladar i mitropolit, koga je posle smrti Srpska pravoslavna crkva proglasila svecem – pod imenom Sveti petar Cetinjski. Kada se sa školovanja iz Rusije vratio u Crnu Goru, postao je arhimandrit, a posle smrti vladike Sava Petrovića, na opšteplemenskom zboru 1781. godine izabran je za vladiku. Tokom vladavine je mirio zavađena plemena i nastojao da kod njih iskoreni krvnu osvetu. Na vlasti je proveo gotovo pola veka i u tom razdoblju je stvorio sve preduslove za formiranje jedinstvene i nezavisne države Crne Gore. Održavao je prisne veze sa srpskim voždom Karađorđem, podržavajući Srbiju u borbi za oslobađanje od Turske. Uspešno je vodio borbe protiv Francuza u Boki Kotorskoj i autor je knjige „Istorija Crne Gore“.

Ostali značajni događaji 30. oktobra:

1896. Otvoreno je novo zdanje Narodnog pozorišta u Beogradu, a prva predstava je bila alegorijska slika Đorđa Miletića „Posmrtna slava kneza Mihaila“

1905. Osnovano je Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“, nazvano po srpskom piscu Kosti Abraševiću.

1925. Televizija se pojavila prvi put u svetu.

1931. Rođen je Đorđe Marjanović, srpski pevač i tekstopisac, koji propada prvoj generaciji pevača zabavne i rokenrol muzike u Jugoslaviji. Neprolaznu slavu stekao je pevajući svoje i pesme drugih autora, među kojima su najpoznatije „Zvižduk u osam“, „Beograde“, „Romana“, „Julijana“, „Lazarela“, „Devojko mala“, „Natali“, „Ludo srce“, „Milord“, „Potraži me u predgrađu“ i „Krovovi moga grada“. Bio je najveća inostrana zvezda u SSSR-u, a pojavio se i u nekoliko igranih filmova, od kojih mu je najpoznatiji „Zvižduk u osam“.

1938. Orson Vels, američki filmski glumac i reditelj, čitao je na CBS radiju tako sugestivno tekst „Rat svetova“, engleskog pisca Džordža Velsa, da je više miliona Amerikanaca pomislilo da je reč o stvarnoj invaziji Marsovaca na Zemlju! Kasnije je bilo teško uveriti građane da je reč samo o dobroj naučnofantastičnoj priči.

1960. Rođen je Dijego Maradona, argentniski fudbaler, kojeg je zajedno sa Brazilcem Peleom FIFA proglasila fudbalerom XX veka. Igrao je za Barselonu, Valensiju i Napoli, a pre toga za Argentinos Juniors i Boka Juniors. Nastupio je 90 puta za reprezentaciju Argentine, postigao 34 gola, a učesnik je četiri svetska prvenstva, na kojima je Argentina osvojila jednu titulu (1986). Oprostio se od fudbalske karijere 10. novembra 2001. godine, a nakon toga je 2005. godine nakratko bio sportski direktor kluba Boka Juniors. Imao je svoj TV šou, u kome su gostovale najpoznatije ličnosti iz svetskog šou-biznisa. Srpski reditelj Emir Kusturica snimio je film o njegovom životu.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *