Najpoznatija srpska slikarka

vivNadežda Petrović, srpska slikarka, rođena je na ovaj dan 1873. godine. Pripadala je porodici umetnika – dve sestre postale su slikarke, jedna muzičarka, a najmlađi brat – Rastko Petrović – pisac. Ona je bila profesorka na Akademiji likovne umetnosti u Beogradu i suosnivač „Kola srpskih sestara“ (sa Branislavom Nušićem). Umrla je od tifusa u Valjevskoj bolnici, negujući kao bolničarka srpske ranjenike u Prvom svetskom ratu. Sačuvano je oko 200 njenih radova od kojih se pojedini svrstavaju u vrh srpskog slikarstva. Najvažnija dela su joj „Resnik“, „Notr-dam“, „Autoportret“ i „Bulonjska šuma“. Umrla je 3. aprila 1915.

Takođe 12. oktobra:

1870. Učiteljice u Srbiji su, odlukom Narodne skupštine Kneževine Srbije, dobile dozvolu da drže nastavu u muškim školama.

1918. Prvi put je izvedena kompozicija Stanivslava Biničkog „Marš na Drinu“, za vreme Prvog svetskog rata, na ulicama tek oslobođenog Niša.

1975. Rođena je Merion Džons, američka atletičarka. Kao zvanično najbolja atletičarka sveta, na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine osvojila je 3 zlatne i 2 bronzane medalje, postavši tako prva i jedina žena u istoriji atletike koja je dosegnula pet olimpijskih medalja. Međutim, stručnjaci iz referentne američke laboratorije BALKO kasnije su utvrdili da je na dva testa na doping bila – pozitivna, što je uslovilo brisanje svih njenih rezultata od 1. oktobra 2000. godine.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *