Nadrealistični kreator francuske mode

Untitled-1Jedan od najpoznatijih i najinovativnijih modnih dizajnera današnjice, Žan Pol Gotje, rođen je na današnji dan 1952. godine.

Prepoznatljiv je po kreativnom i ekscentričnom dizajnu koji su poneli Madona, Merlin Menson, Kajli Minog, kao i likovi iz filmova „Peti element“, „Kika“, „The Cook“ i drugi.

Počeo je slanjem svojih skica poznatim dizajnerima, a prvi je njegov talenat prepoznao Pjer Karden i zaposlio ga kao asistenta 1970. godine. Radio je i sa Žakom Esterelom, a od 2003. do 2010. godine bio je kreativni direktor modne kuće Hermes.

gotjePoznat je kao tvorac tipične francuske mode, koja se bazira na uličnoj modi, sa fokusom na popularnoj kulturi. Kreacije su istovremeno formalne i neobične, sa dozom razigranosti.

Ima svoju kolekciju parfema, a dizajnirao je i „jestivu kolekciju“ za izložbu Bread fashion. Kreativni je direktor Diet Coke brenda u kom se već primećuje drugačiji vizuelni identitet.

Trenutna muza mu je Andrej Pejić sa kojim je sarađivao na mnogim revijama, između ostalih na kolekciji inspirisanoj Pitom Doertijem, gde je Pejić prošetao u prozirnoj haljini.

On daje prednost nadrealističkoj garderobi i drugačijem stvaranju. Za sebe ne smatra da je umetnik, već pre svega zanatlija.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *