Na svetski dan davalaštva krvi, nagrade za najhumanije

Izvor: Sajt Zavoda za transfuziju krvi Niš

Izvor: Sajt Zavoda za transfuziju krvi Niš

Svetski dan davalaštva krvi 14. jun u Nišu će biti obeležen nagrađivanjem svih humanih ljudi, joji su krv dobrovoljno dali preko 35 , 50 , 75 i 100 puta. Svečanost počinje u 12 sati u Gradskoj kući.

Takođe, bIće podeljena priznanja i za najhumaniju radnu sredinu, tj. one škole, ustanove i radne organizacijama koje su imale procentualno najveći broj davalaca u odnosu na broj upošljenih u prethodnoj godini. Biće nagrađeno 18 organizacija – 6 srednjih škola, 6 ustanova i 6 radnih organizacija.

Deci školskog uzrasta koja su pobedila na konkursu „Krv život znači“ gradonačelnik Niša Zoran Perišić danas će podeliti knjige za osvojeno prvo mesto u kategoriji do 4. razreda osnovne, do 8. razreda osnovne i kategoriji srednjih škola koje je obezbedio Crveni krst Niš.

Među nagrađenim davaocima ove godine nije se našlo ni jedna poznata ličnost u Nišu, ali oni svake godine pomažu da se broj davalaca poveća.

„Među nagrađenima ove godine nema poznatih Nišlija, što naravno ne znači da među njima nema dobrovoljnih davalaca. Poznati sportisti, kulturni radnici svake godine nam pomažu u promociji. Do skora su sportiskinja Lidija Mihajlović, pevač Goran Šepa iz grupe Kerber, Neša Galija i drugi bili naši promoteri. Uvek je neophodno ljude, a posebno mlade, upoznavati sa značajem ovog humanog čina. Zato je svaki Nišlija koji ima uticaja i naklonost građana dobrodošao da nam se pridruži“ rekao je sekretar Crvenog krsta Niš Stojan Prokopović za Super radio.rs..

Svetski dan davalaca krvi obeležava se na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner (1868-1943). On je otkrio krvne grupe kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.

Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanesburgu i 23. maja 2005. Skupština Svetske zdravstvene organizacije je usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca.

Širom sveta 14. juna se organizuju različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.

Međunarodna federacija donatora krvi je još 1995. počela da obeležava Međunarodni dan davalaca krvi.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *