Na koji način doživljavamo američke Indijance?

Ivan Cvetanović Foto: Super radio

Ivan Cvetanović
Foto: Super radio

„Tata, šta je melez?“, pitala sam ga.
„Moja devojčice, ti si Indijanka. Živiš indijanskim životom. Lakota.“
„Da, ali šta je melez“, pitala sam ga.
„Reč belaca“, tako je rekao. „To je samo reč belaca.“

Juče je, pred više od 20 ljudi, ovim rečima počela promocija antologije „Noć koja se prikrada“ u knjižari „Branko Miljković“ Niškog kulturnog centra. Ovaj odlomak deo je priče „Reč belaca“ koja je svoje mesto našla u antologiji priča o američkim Indijancima.

„Proveo sam 2 i po meseca u Južnoj Dakoti sa Indijancima. Tada sam video sve njihove rituale, naučio sam mnogo o njihovoj istoriji, njihovom odnosu prema prirodi jer je za njih priroda majka zemlja. Ono što nismo znali i nismo naučili o njima želeo sam da kroz književnost, kroz priče i prozu , predstavim. Ono što oni nose u sebi je čista i potpuno nevina duša“, sa sigutnošću je pričao Ivan Cvetanović, književnik, prevodilac i priređivač ove knjige.

I nastavlja dodatno objašnjavajući viđenje Indijanaca.

„Skoro sam našao dnevnik u kojem sam zapisao, kad sam putovao za Ameriku, da idem, između ostalog, da otkrijem neke nove ljude. Ispostavilo se da sam tek nakon nekoliko godina boravka tamo otkrio te prave ljude. čiste, nevine. Iako je ostalo nataloženo sve što su prošli kroz milenijume, iako su u filmovima prikazani kao krvoločni, oni su samo morali da se brane. Oni su, u svom habitusu, dobronameran narod koji živi u skladu s tim.“

Antologija „Noć koja se prikrada“ sadrži 34 priče dvadesetpetoro savremenih autora među kojima su Džek Forbs, Stiven Grejem Džons i Emili Galant.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Na predstavljanju knjige narator je bio Zoran Pešić Sigma, urednik Gradine, u čijoj je biblioteci knjiga izdata. Priče su čitali Ljiljana Milanović, urednica Pozorišne redakcije NKC-a, Velibor Petković, književnik i novinar i Aleksandar Mihailović, glumac čije je čitanje priređivaču, kako sam tvrdi, potpuno osvežilo sećanje i ponovo je u mislima proživljavao sve ono što je za 2 i po meseca provedena sa Indijancima.

„Verujem da će ova antologija da nam otvori jedna mala vrata koja će nam objasniti da mi mnogo malo znamo o tome šta je duhovnost, da nas više podstakne da učimo o tome i, što je još važnije, da nas podstakne da čuvamo majku prirodu“, zaključio je Ivan Cvetanović koji je doktorirao na slavistici, na Univerzitetu Ilinois u Čikagu. Sada živi u Nišu i redovni je profesor na Filozofskom fakultetu.

Knjiga je štampana u 300 primeraka, a možete je kupiti u knjižari „Branko Miljković“ poa ceni od 550 dinara.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *