Muzički razgovor znatne flaute i crnog klavira

Foto: Nikola Milošević

Sinoć je održano peto veče NIMUSA, obeleženo muzičkim razgovorom zlatne flaute i crnog klavira.

Naime, nastupili su Đuzepe Nova iz Italije, muzičar sa zlatnom flautom (od 19,5 karata koja je izrađena specijalno za njega), a sa one strane klavira Patrik Dur iz Belgije, muzičar „na vrhovima prstiju“ ( kako kaže samo njegovo literatno delo).

Čitavo izvođenje dvojice vrhunskih muzičara ja sam obeležila kao muzički razgovor.

Nisu razgovarali Patrik i Đuzepe, već njihovi pokreti, uzdasi, dirke i note po vazduhu. Taj razgovor je istovremeno bio uzvišen, a virtouzan; magičan, a tako blizak publici; šarmantan, a u isti mah i jako elegantan; nežan, a moćan; odmeren u svojoj punoći klasike.

Neki kritičari su rekli da iz flaute Đuzepe Nova proizvode muzičke bisere, meni se činilo da iz nje izleću ptice, koji nastavljaju njegovu pesmu, svraćajuci na Patrikov klavir da prenoce, a zatim pevajući lete širom sveta, baš kao sto njegova muzika leprša po svečanim i najprestižnijim dvoranama Evrope, Azuje, SAD-a itd.

„Na vrhovima prstiju“ Patrik Dur uljuljkava te ptice i mazi svojim belim dirkama, a onda ih budi moćnim udarcima crnih i šalje ih na muzičku misiju.

Tako su one i dospele u Niš, da nam ispričaju muzički razgovor, da nam odcvrkuću sonatu, baladu i jednu fantaziju.

Foto album sa koncerta možete pogledati na ovom linku.

Tekst pripremila: Jelena Mikić

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *