Mladi iz Španije, Italije, Rusije i Srbije fotografišu najlepše turističke predele Niša

Volonteri od 19 do 25 godina iz Španije, Italije, Rusije i Srbije u toku svog boravka u Nišu napraviće niz fotografija lokaliteta u gradu i okolini, manje ili više poznatih kao turističke atrakcije.

„Mladi volonteri imaju za zadatak da fotografisu kulturno-istorijsko nasleđe grada Nisa i okoline, sa posebnim akcentom na prirodne vrednosti okoline Nisa, u cilju promocije značaja, očuvanja i unapređenja svega što nam je priroda dala i što nas okružuje, a može biti iskorišćeno za sport i rekreaciju, relaksaciju, izlete i piknike…za domaće i strane turiste, za nas lokalce…Upoznavanje okoline i dobara kojima obilujemo znaćemo više, čuvacemo bolje, promovisaćemo i drugima“

Svoje utiske i opis ovih lokacija u toku kampa će prevesti na jezike zemalja iz kojih dolaze.

Fotografije sa kampa biće prikazane u četvrtak, 10. avgusta 2017. godine na foto izložbi u „Gradskoj bašti“ u Tvrđavi. Za slučaj loših vremenskih prilika, izložba će biti u „Oficirskom domu“.

„Volonteri će sa nama simbolično ukazati na problem reciklaže i divljih deponija, tako što ćemo skupa sa radnicima JKP Mediana, očistiti deo keja, ujutru nakon okupljanja i druženja mladih na Keju“ kaže Olivera Milošević, predsednica ekološke organizacije Zeleni ključ.

Prostor Gradske bašte biće ulepšan i mozaicima koje su volonteri Zelenog ključa radili na jednom od svojih projekata.

„Postavićemo zajednički mozaike koji su urađeni na jednom sličnom volonterskom projektu, od otpadnog mermera i granita, sa motivima biljaka i zivotinja, u Gradskoj bašti sa kolegama iz JKP Mediana“ dodaje Olivera Milošević.

Volonteri spavaju (ili bolje reći kampuju) u OŠ Duško Radović, gde pripremaju i doručak i večeru.

Kamp NiFoTurizam je podržan od Ministarstva omladine i sporta kroz program Mladi su zakon, ali i od strane nekoliko javnih preduzeća u Nišu, kao i privatnog sektora.

Projekat je podržan i na lokalnom nivou od strane grada Niša, gradskih opština Niška Banja i Crveni Krst, kao i od strane društveno odgovornih kompanija: e reciklaza, Unijapak , Yumis, Benni, Dijamant, Pekara Brankovic, Mak internacional, Frikom, Don Don, uz nas su i Super Radio i Niske Vesti, JKP Mediana, PAK MOSOR, BAJK KLUB NAISSUS018, Nisville.

Na taj način je mladima obezbeđen besplatan gradski prevoz, mesto za prenoćište, životne namirnice za pripremanje hrane, jedna svečana večera, turistički vodič za razgledanje grada i istorijskih spomenika. Da bi

„Dobri smo domaćini pa volonterima pripremamo naša ili odomaćena jela – pasulj, punjene paprike, sarmice, đuveč, roštilj, pite, proje, bureke i dr…Za sada su zadovoljni, pred kraj kampa ćemo sabrati utiske, svi pojedinačno i ukupno. Boravak u Nišu treba da im ostane u dobrom sećanju, pored visokih temperatura koje nam pomalo otežavaju rad. Za sada su obišli Nišku banju, Sićevačku klisuru, Malu hidro elektranu u Sićevu na Nišavi, selo Sićevo, kulturno-istorijske znamenitosti, izuzev Mediane, zatim manastir Pirkovac, prirodni bazen u selu Popšica, banju Topilo i Miljkovačku klisuru, i kompleks bazena Popolend, parkove Čair i Tvrđavu…Pred njima je jos nekoliko uzbudljivih radnih dana.“

Organizatore i volontere očekuje i internacionalno veče, koje će biti priređeno u kafeu Paris Art.

„Očekujemo da nam se pridruže mladi iz Niša, ali i svi naši sugradjani“ kaže u udruženjima Zeleni ključ i Ni Foto koji i realizuju ovaj projekat.

Aktivnosti na kampu u kratkoj reči i slikama, možete pratiti na Fejsbuk profilu Zelenog ključa i Ni Foto.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *