Mesec nad Nišville Movie Summit-om

Nišville džez festival polako prerasta u fuziju više festivala pod jednim imenom. Ove godine, osim glavnog muzičkog programa festivala, posetioci mogu da uživaju u pozorišnim predstavama na Nišville jazz theater festivalu, u filmovima na Nišville movie summit-u, tu je i slikarska kolonija Art to go jazzy i već ustaljeni festival stripa i pop-kulture Striporama.

Sve ovo je posledica toga, kako je i direktor festivala Ivan Blagojević rekao, što će Nišville sve više da se trudi (u ovoj i narednim godinama) da privuče i prikaže one umetnosti koje imaju dodir sa džezom.

Kako više preferiram filmove od pozorišnih predstava, pogotovu plesne performanse, rešio sam da se tih prvih dana Festivala više posvetim Nišville movie summit-u.

Ovaj (pod)festival podeljen je u četiri platna (ipak su scene muzičke): glavni deo je na platou u Tvrđavi ispred Hidrometeorološke stanice, jedno platno sa indie filmovima je na terasi ispred Oficirskog doma, drugo je na amfiteatru na keju i četvrto platno postavljeno je na auto pijaci.

Ovo poslednje platno zamišljeno je kao Drive-in bioskop, gde bi trebalo doći autom, uparkirati se i uživati u filmu. Samo da uveče nije toliko vruće kao što je preko dana i da može da se sedi u autu dok se uživa u gledanju filma.

Ukoliko zakasnite i dođete nekoliko minuta pred projekciju filma, teško ćete naći neko mesto bliže platnu, tako da ste osuđeni na to da jedva vidite titlove (u mom slučaju) i neka dešavanja na platnu, što se verovatno moglo rešiti većim platnom.

Nisam očekivao da će se pored bulevara, koji prolazi odmah uz auto pijacu, išta čuti normalno, ali je zvuk stvarno bio odličan, tako da mi titlovi nisu ni bili potrebni. Film koji je otvorio ovo platno je bio “La La Land”, romantični mjuzikl o dvoje zaljubljenih. Nažalost, projekcije na ovom platnu završile su se u sredu filmom “Miles ahead” o životu Majlsa Dejvisa.

Glavni deo koji je bio ispred Hidrometeorološke stanice počeo je projekcijama u ponedeljak 7. avgusta (nadam se da je ovaj datum izabran jer se radi o sedmoj umetnosti).

Prvi film u kom smo mogli da uživamo bio je francuski film “Django” o, kako se ispostavilo, jednom periodu njegovog života. Očekivao sam da će film biti više nalik na neki klasičan biografski, od toga kako je počeo svoju karijeru, sve do njegove smrti.

Zapravo film govori o, verovatno, najpoznatijem romskom gitaristi koji je uspeo da preživi Drugi svetski rat radeći ono što voli Nemcima pred nosa.

U nastavku Festivala na ovom platnu gledaoci će moći večeras (u četvrtak) da pogledaju film o Frenku Zapi “Eat that question: Frank Zappa in his own words”, “Jota de Saura” koji govori o narodnoj muzici i plesu iz Aragona, u petak filmove “Charlatan Magnifique” o slovenačkom muzičaru Robertu Pešutu Manjifiku i film “Argentina” o argentinskoj narodnoj muzici. Poslednjeg dana samita filmova na Nišvilu, uživaćemo u biografskom filmu o Niku Kejvu “20000 days on Earth” i u reprizi “La La Land-a”.

Jedina zamerka na ovako bogat filmski program je ta što sam propustio indie projekcije jer se velikim delom poklapajau sa projekcijama na drugim većim platnima, a kada jednom uđete u film, teško je da ustanete sa stolice i pređete na drugo mesto.

Za uvlačenje u film se još više potrudila organizacija koja je pred početak “Djanga” angažovala dva glumca koji su na konjima dojahali pred platno i uveli nas u priču o jednom od “dva najveća Cigana koji je sa 2 prsta uspeo da uradi nešto što neki ni sa 20 ne mogu”, dok je na Drive-in platnu ispred bine bio postavljen auto nalik na onaj iz kog izlazi Ema Stoun na početku “La La Land-a”.

Ukoliko sam vas makar i malo zainteresovao da svratite na ovaj (pod)festival, više o rasporedu projekcija možete pročitati ovde http://nisville.com/sr/nisville-movie-summit/. Vidimo se tamo.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *